Kötcsén is megjelent Csapajev

Gondolom sokaknak megvan az a vicc, amelyben Csapajev elvtárs horgászás közben kifogja az aranyhalat. Nézi, nézi, már majdnem leüti, amikor egyszer csak megszólal az aranyhal: Vaszilij Ivanovics, dobj vissza és teljesítem három kívánságodat! Csapajev rövid homlokráncolás után visszadobja az aranyhalat és rögvest kezdi is az első kívánságával: a Volga vize változzon vodkává. És csodák csodájára a Volga vize vodkává változott. Kis idő múlva Csapajevnek eszébe jut a kerti kútja is. Második kívánsága, tehát az lesz, hogy a kút vize is változzon vodkává. Hazamegy, belenéz a kútba és a víz helyett ott is vodkát talál. Visszamegy tehát a Volga partjára megkeresni az aranyhalat, hosszasan gondolkodik a harmadik kívánsága előtt, majd kiböki a már türelmetlenül várakozó aranyhalnak: Tudod mit? Adj egy üveg vodkát és rendben vagyunk!

Valahogy hasonlóan változatos programokat és követeléseket támasztott Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke az elmúlt 16 évben. A lényege a követeléseinek mindig az volt, hogy adjál pénzt, még több pénzt, de ezt soha, egyetlenegy alkalommal sem tudta épkézláb programmal, vagy az egészségügy átalakítását kísérő bármiféle tervvel, tartalommal megindokolni. Számára a kormányzattal való tárgyalás mindig is kimerült az adjál pénzt - értelemszerűen ne túl sokat - kérdésében.

Persze ezeket a követeléseit is mindig úgy és olyan módon fogalmazta meg, hogy lehetőleg ő maga különösebb konfrontációt ne vállaljon, minden maradjon a Kormány komfortzónáján belül. 

Ez utóbbi pedig nem véletlen, hiszen az Orvosi Kamara működése és gazdálkodása valószínűleg oly mértékben szabálytalan, oly sok helyen törvénysértő, hogy kellő zsarolási potenciált nyújt a kormány számára Éger István személye maga. Amennyiben ugyanis Éger túl messzire menne és túl komoly kihívással állítaná szembe a nagypolitikát, úgy ő maga és néhány társa elképzelhető, hogy hirtelen egy nyomozással nézne szembe. Mindeközben az egészségügyön belül az utóbbi években több olyan szervezet is létrejött, amely a jelenlegi status quo megváltoztatásában érdekelt és amelyek egyre több tagot, főképpen orvosokat tudhatnak magukénak. Ilyen például az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és az Újratervezés csoport is. Mely utóbbi a Magyar Orvosi Kamarán belül, immár a novemberi tisztújításra trenírozza magát, mégpedig azzal, hogy a kamarán belül is paradigmaváltást hajtson végre, ami együtt jár a vezetés cseréjével. Ez pedig azt is jelenti Égerék számára, hogy az eddig sikeresen eltitkolt gazdasági törvénytelenségek, vagy szabálytalanságok felszínre kerülhetnek.

Így Éger István gyakorlatilag satuban találta magát, hiszen ahogyan eddig is, most is meg kellene felelnie kormányzati akaratnak, elkerülve az esetleges börtönkosztot, azonban a hatalmát is meg kellene őriznie a Kamarán belül, ami most erősen meginogni látszik. Ezért Csapajevhez méltó komoly haditervet készített. Csapajevnek és hű szolgájának Petykának menekülne kellett a fehérek elől. Vaszilij Ivanovics Petykára bízott egy ládát, amiben a haditerv volt. Petyka menekülés közben többször is fölbukott, elesett a ládában, ezért rimánkodva fordult Csapajevhez, hogy ássák el valahol azt a nehéz ládát, azonban erre mindig az volt a válasz, hogy nem lehet, mert ha az az ellenség kezébe kerül, akkor az egész háborúnak vége, a haditerv kitudódik. Végül a Volgát is átúszva megpihenhettek és ekkor Petyka megkérte Csapajevet, hogy hadd nyissa ki a szigorúan titkos ládát és hadd nézzen bele a haditervekbe, ha már az életét kockáztatta érte. Csapajev kinyitotta a ládát és Petyka legnagyobb megdöbbenésére az tele volt krumplival. 

Valóban ez a haditerv, Csapajev elvtárs? Igen, nézd csak és Vaszilij Ivanovics kiemelt három darab krumplit, ez a lovasságunk, az a gyalogságunk és az ott az ellenség ágyúsora.

Éger István hasonló stratégiai meglátással akar bértárgyalásba kezdeni a kormánnyal, hogy a szerveződő új orvosi mozgalmak vitorlájából kifogja a szelet. 

Akkor, amikor az EMMI minisztere szerint is reálisan 1,5-2 millió forintra kellene emelni az orvosi béreket, a Kamara vezetője egy valamikori 900 ezer forintra való béremelést tartana elfogadhatónak. Ennek érdekében komoly fenyegető eszközhöz folyamodott a Magyar Orvosi Kamara nevében, mégpedig meghirdette a rendkívül fenyegetőnek hangzó Rendkívüli Orvosi Nagygyűlést. Jól értették, nem sztrájkot, nem az önkéntes túlórák beszüntetését, hanem olyan nagygyűlést hirdetett meg, amelyen csak orvosok és azok is csak előzetes regisztráció alapján jelenhetnek meg. 

Éger István az asztalra csapott! Nincs több türelem, nagygyűlés lesz és kész, punktum, olyan nagygyűlés, amit még a Békemenet is megirigyelhet majd! Ezzel a nagygyűléssel komoly kihívás elé állítja a kormányt, hiszen vagy emelnek majd valamikor valamennyi bért, vagy esetleg a nagygyűlés megismétlődhet, immár még nagyobb méretben is, valamelyik újonnan felépült stadionban, akár egy válogatott meccs helyett is.

Ezekkel a gondolatokkal volt kénytelen megtartani a beszédét és iránymutatását a miniszterelnök a legutóbbi kötcsei Polgári Pikniken.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Azonban Éger ott is résen volt és köztudott, hogy mindig nagyon szeretett szónokolni, így akárcsak Csapajev egy szibériai faluban, Éger István, az orvosbárók réme, a hálapénz Chemotoxa kezét felemelve, pecsétgyűrűjén az apró esőcseppeket megcsillantva szólásra jelentkezett Kötcsén, pontosan két héttel a Rendkívüli Orvosi Nagygyűlés előtt.Felemelt kezét látva a Kötcsén egybegyűlteknél a hangulat megfagyott, falat bennakadt, szó megszegett, lélegzet elakadt, de az orvoskamara elnöke a Népszava szerint hamar megnyugtatta őket: “ne tessék félni, nem az egészségügyről akarok  kérdezni,  hanem arról, hogy a sokgyerekes anyák korengedményes nyugdíjában miért van annyi megkötés?”

Akárcsak Vaszil Ivanovics, aki a köréje gyűlt embereknek a szónoklatát úgy kezdte, hogy Matróz elvtársak. Miközben Petyka rángatta a zakója szélét: Nem jó Csapajev elvtárs! A matrózok  trikója keresztcsíkos, nem hosszanti! 

(A Magyar Orvosi Kamara gyanús ügyeit korábban több posztban is földolgoztam: 1. Orvosbárók márpedig vannak; 2.  Hogyan maradj hatalmon? 3.  Transzparencia és költségcsökkentés az orvosbárók hálójában: mi került ezen a lapon 115 millió forintba?; 4. Látszólag nemes célok mögé bújva herdálja az orvosok pénzét a Magyar Orvosi Kamara, de jó ez nekik?; 5. Egyre több a furcsaság a Magyar Orvosi Kamarán belül zajló választásokon Valóban maffia módszerekkel dolgoznak?)