Egyre több a furcsaság a Magyar Orvosi Kamarán belül zajló választásokon Valóban maffia módszerekkel dolgoznak?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ezekben a hetekben tartja a küldött választásokat, amely gyakran idézi meg a hazafias népfronti időket. 

Első nekifutásra  helyi és országos küldötteket és területei (megyei) elnököket választ a tagság, melyek közül a legfontosabb az országos küldött, hiszen az ősszel megrendezendő Országos Küldöttközgyűlésen ezek az az országos küldöttek fognak a tisztújításban részt venni, ők fogják megválasztani a Magyar Orvosi Kamara új elnökét. 

A választás rendkívül fontos a jelenlegi vezetés számára, szó szerint a Kamara egyes vezetőinek a szabadságát is jelentheti, hiszen egy esetleges sorcsere következtében könnyen kibukhatnak olyan csontvázak, amelyek akár gazdasági bűncselekményeket is rejthetnek. Éppen ezért az Éger István által vezetett Magyar Orvosi Kamara mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi vezetéssel szembenálló erőket visszaszorítsa. A hírharsonából szinte csak az égeri hangok hallatszanak ki, de erős kétség merülhet fel a választások tisztaságával kapcsolatban.

Már önmagában az a tény is elgondolkodtató, hogy a kamarai választások időben széthúzva, megyénként más és más időpontban rendezik meg és a lebonyolításuk sem egységes, van ahol urnás, van ahol elektronikus szavazással élhetnek demokratikus jogaikkal a tagok. 

Urnás szavazás esetében egy meghatározott helyen, egy adott időintervallumban lehet leadni a szavazatokat, tehát oda kell menni, mégpedig előre meghatározott időpontban. 

Elektronikus szavazás esetén elég az orvos nevét, pecsétszámát és születési helyét, idejét megadni és akár otthonról is szavazhat a kamarai tag. (Hogy ebben mi a trükk, majd a későbbiekben bemutatom.) 

A választások tisztaságát a szavazatszámlálók és a választás levezető elnök hivatottak biztosítani, akik azonban nem a Kamara teljes tagságából választódnak ki, hanem az előző választáson megválasztott küldöttekből, azaz a régi garnitúrából. Bizonyára nem véletlenül, valahogy a kéz kezet mos alapon. 

Ne felejtsük, náluk van az urna is.A választást magát a jelöltállítás előzi meg, minden MOK tag jelölőlapot kap, amelyre a favoritjait felírva jelölteket állíthat. Hogy pontosan mennyit ezt az adott megye, vagy kerület nyilvántartásában szereplő orvoslétszám határozza meg, országos küldöttet például minden 100 fő után lehet jelölni. Ez persze azt is jelenti, hogy megyénként a jelöltek, így végül a küldöttek száma is eltérhet. 

A választások körüli furcsaságok már a jelölőlista állításnál is tetten érhetőek voltak. Veszprém megyében például hibásan küldték ki a jelölőlapokat, azokon ugyanis tíz hely szerepelt a megválasztható küldötteknek. Azonban az ugyanazon a lapon található apró betűs tájékoztató szerint csak kilenc jelölt jelölhető, annál több megnevezése esetén az egész jelölőlap érvénytelen.

Ennek próbált meg utánajárni egy veszprémi orvos, amikor írt a megyei MOK szervezetnek, ahonnan ezt a választ kapta: 

“Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a területi szervezet taglétszámának arányában 10 országos küldöttre lehetett jelölést leadni. A szavazólapon ennek megfelelően tíz név beírására volt hely, a fejléc elírás miatt tévesen tartalmazta a ,,9" számot. A jelölések feldolgozását követően megállapítottuk, hogy ez az elírás joghátrányt nem okozott, nem érintette a jelölés eredményét, mert nem volt olyan jelölőlap, amely kilenc jelölést tartalmazott volna.” 

Sehol egy elnézést kérés, érezze megtisztelve magát a tag, hogy a tekintetes választóbizottság egyáltalán reagált a kérdéseire, holott négy év állt rendelkezésre a veszprémi TESZ számára is a  választás tisztességes előkészítésére, ami a jelek szerint már az elején megbukott.

Ugyanakkor a a veszprémi orvos többedmagával azt sem értette, hogy hogyan lehet úgy elektronikus szavazást tartani, hogy olyan könnyen hozzáférhető adatokat kell megadni a választáshoz, mint a nyilvánosan megismerhető név és pecsétszám, valamint a kórházi dolgozók esetén szintén nagyon könnyen elérhető születési hely és időpont. Miközben a Kamara honlapjának belső felületébe való első belépéshez - aminek a választáshoz egyébként semmi köze - az adószám megadásához kötelező. A könnyen megszerezhető adatok azért veszélyesek, mert így szinte bárki tud szavazni, bárki helyett. Ismerve a kamarai tagság aktivitását, ami a múltban gyakran azt is jelentette, hogy a rendkívül kevés szavazónak köszönhetően nem egy küldött szinte saját magát választotta meg, még talán nem is jelent akkora kockázatot az inaktív tag helyett szavaznia a főorvosúrnak, hiszen kicsi lebukás veszélye. 

Pláne akkor, ha a főorvosúr ebben a középkori hierarchikus rendszerben sokszor a beosztott orvost egzisztenciálisan is uralja. Mert ha a beosztott orvos egyszerűen nemtetszését fejezné ki, akkor nincs műtét, nincs kórterem a beosztott betegeinek, így nincs hálapénz sem. Tehát a főorvosúrral való jó viszony húsbavágó az alatta dolgozóknak. 

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy olyan adatokkal lehessen szavazni, amelyek nem ennyire egyszerűen megszerezhetőek.

Nem meglepően ezt nem így látja a Kamara Országos Hivatalának a vezetője, szerinte ugyanis:

“A távválasztási rendszer a 2015-ös évben került kialakításra, melynek belépés ellenőrző felületén a 2019-es évben változás nem történt. Ennek alapvető oka, hogy problémát az elmúlt négy évben senki nem jelzett felénk, sem TESZ, sem tag részéről panasz nem érkezett” 

Majd kioktató hangnemben a következő tájékoztatást nyújtja: 

“Az talán nem lehet kérdés senki számára – aki egy kicsit is járatos az informatikában – hogy feltörhetetlen rendszer nincs, ezt elvárni nem lehet, illetve olyan mértékű költség emelkedést jelentene, melyre semmilyen forrás nincs a kamara költségvetésében!”

Ami egyébként nem igaz, hiszen a választásokra, külön 23 millió forintot küönített el az Országos Hivatal ebben az éveben. Azonban a java még csak most jön, a levél további részében konkrétan le is hülyézi a tagságot a hivatalvezető úr:

“Lehetőség lett volna duplikált, okos telefonos beléptetést megvalósító rendszer kiépítésére. Ezt azért vetettük el, mert nem követelhető meg minden tagtól – azt hiszem teljesen jogosan – hogy okos telefonnal rendelkezzen, másrészt tudva a „tagi korfát” olyan mértékben nehezíti meg a rendszer használatát, kezelését, hogy az megkérdőjelezi a választások eredményes lebonyolíthatóságát. “

Ahogy az okostelefon nem elvárható, úgy az elektronikus szavazáshoz elengedhetetlen internet kapcsolat sem, ezt mégis sikerült megugraniuk azzal, hogy szükség esetén a megyei irodákban is lehet szavazni, ahová 23 millióból néhány tízezer forintos okostelefont is lehetett volna telepíteni.

Persze a válasz csak elfedi a valóságot, hiszen Égert és a jelenlegi kamarai vezetést támogató idős, tagdíjat már nem fizető, de szavazásban aktív tagokat védi meg  a XXI. század vívmányaitól, no meg lehetőséget ad a választások egyszerű befolyásolására. 

Ha valakit be akarok juttatni, elég csak több szavazatot leadni rá az inaktív, vagy megfélemlített tagok adatait felhasználva, míg ha valakit ki akarok ejteni, akkor elég egy-egy szavazattal többet adnom a többieknek.Hogy pontosan ez hogyan működhet a valóságban, ezt a hozzám eljuttatott komment és üzenet  be is mutatja:

“A MOK-ról csak annyit, most vannak választások, a feleségem egy megyei kórházban dolgozik, ahol az adott megye egyik MOK vezetője is, aki ott jelölt volt az elnökségre. A jóember körbement az osztályokon, összeszedte a dolgozók adatait és leszavazott saját magára, ez onnan derült ki, hogy amikor a feleségem és a kollégái szavazni akartak, a rendszer jelezte, hogy ezt már megtették.”

és a megküldött üzenet, aminek egyébként feladója is van, csak még nem kíván kilépni a fényre:

“Nem hagyhatom szó nélkül a választáson történteket, főleg, hogy láttam a névtelen kiírást az adatvisszaélésekkel kapcsolatban. Az 1001-ben is hozzászóltam, de kitöröltem, egyenlőre szeretnék anonim maradni, féltem a helyem. Sopronban dolgozom…,pár hete kaptam egy telefont egy nővértől a kórházból, hogy az egyik főorvos nevében telefonál, tudom-e, hogy választások vannak, és ha megadom az adataimat szívesen leszavaz helyettem. Megköszöntem a kedves hölgynek, hogy gondoltak rám, majd jeleztem, hogy se analfabéta nem vagyok, hogy ne tudjak egyedül leszavazni, se idióta, hogy egy ilyen telefonhívást szorgalmazó jelöltet támogassak. Annyira felháborított az eset…de ezek szerint nem ez volt az egyetlen…” 

Ez utóbbi üzenet azért is megdöbbentő, mert a soproni körzet éppen véletlenül a Magyar Orvosi Kamara jelenlegi elnökének Éger Istvánnak a körzete. Ahol a többi választókörzettel ellentétben Észak-Koreai eredmény született, ugyanis míg az alacsony részvétel miatt a legtöbb választókerületben a szavazatok aránya nem érte el a 25 százalékot sem, tehát szükség lesz második fordulóra, addig Sopronban 50 százaléknál is magasabb részvétellel Éger István is országos küldött lett.

Persze könnyen azt gondolnánk, hogy az urnás szavazás megbízhatóbb és tisztább eredményeket ad, azonban ne feledjük az ősi kínai mondást sem: akinél az urna, annál a hatalom.

Érdekességképpen, illetve már-már monty python-i magasságokat egy békéscsabai példán tudom bemutatni. Ott ugyanis - egy facebook bejegyzésen és kommenteken keresztül - kísérhettük figyelmemmel a választást. A választásra kijelölt 2 órás időintervallumban a Békéscsabai Kórház választásra kijelölt helyisége zárva volt, sőt a helyi elnök is elérhetetlen volt.Sajnálatos még most is érezhető az a megfélemlítés, ami miatt sokan a fentiek alapján korántsem egyedi csalások, vagy azok kísérletét névvel nehezen, vagy nem vállalják nyilvánosságot, ahogy azok sem, akik helyett a főorvosúr leszavazott.

Pedig ez lehetne az orvostársadalom első igazán erős metoo-ja, csak az elsőnek kell kiállni és a dominó dőlni fog, jelentkezz, ha helyetted is szavaztak, megfélemlítettek, vagy csak bepróbálkoztak!

Hogy ezt megkönnyítsem létrehoztam egy biztonságos, jelenleg talán a legnehezebben feltörhető email címet, ide írhattok: rontgenblog@protonmail.com-ra is. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.