Író-olvasó találkozó orvosoknak és politikusoknak, előzetes regisztráció alapján

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara vezetője ma sajtótájékoztatót tartott. 

Ezen bejelentette, hogy szeptemberben RENDKÍVÜLI orvos nagygyűlést hívnak össze, ahol aztán irgum-burgum. Mint írja: „Ennek keretében szervezzük kollégáink és a humán- valamint a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetőinek közvetlen találkozóját”. Igen, jól olvassa, Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nevében író-olvasó találkozót szervez, az egészségügyben  egyre inkább érezhető elégedetlenkedés csitítására. 

Nem, nem tüntetést hirdet, nem szorgalmazza az egészségügyi dolgozók által önként vállalható túlmunka beszüntetését, és sztrájkról aztán végképpen szó sincs. Ehelyett előzetes regisztráció alapján, csak orvosoknak és persze a minisztériumi képviselőknek rendkívüli nagygyűlést hirdet.Elmormogott öt pontot is, amelyben szükségét érzi a változásnak, miközben az egészségügy rendbetételéről ismét csak az ide beszórt pénz mennyiségével gondolkodik.

Ugyanis azt írja a MOK honlapon, hogy „Ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték. Az erre a célra szükséges mintegy 1000-1200 Mrd Ft Magyarország jelen gazdasági helyzetében biztosítható”. Ehhez azonban semmiféle programot, stratégiát nem vázol, így marad az évtizedek óta ismert „adjál pénzt!” retorika, meg a „majd lesz valahogy”. 

Ötpontos alapkövetelése azonban figyelemre méltó, leginkább azért, mert ennek nagy részét sikerült az Újratervezés – éppen az Éger-féle kamarai vezetéssel szemben álló – orvoscsoporttól lenyúlni. (Az Újratervezés programja itt olvasható.)Eszerint 900 ezres kezdő szakorvosi bért követel, sajnos azonban a felmenő bérezési rendszert a követelés nem tartalmazza. Így elképzelhető, ha ez bekövetkezik, az a felmenő rendszer is, hogy a szakorvos 900 ezer forintos kezdőbérét a főorvos 950 ezer forintos fizetése követi, míg a rezidens továbbra is számíthat 350 ezer forintra. Ismét semmiféle elképzelést, koncepciót nem rakott a MOK a követelés mögé, csak sikoltozik, mint lakótelepi gyerek, kulccsal a nyakában szotyiért.

A 900 ezer forintos bérkövetelés után, követelik, hogy az egészségügyet behálózó paraszolvencia egycsapásra szűnjön meg. Hogy idáig hogyan lehetne eljutni, hogyan kéen egyáltalán előkészíteni a terepet a hálapénztelenítésnek, arról szó sincs.

Nagyon helyesen kérik továbbá az Újratervezés által megfogamazott követelést, hogy tegyék rendbe a nyugdíjas orvosok foglalkoztatását. Költségvetési intézményben nyugdíjas dolgozó csak úgy foglalkoztatható ugyanis, hogy ha a munkaviszony idejére kvázi lemond a nyugdíjáról. Éppen ezért nem sokan vállalják így. 

Régóta szerepel szintén az Újratervezés programpontjai között, hogy „a biztonságos betegellátás érdekében a Kamara kezdeményezze a szakmai minimumfeltételek felülvizsgálatát és vegyen részt azok ésszerű megállapításában”. Égerék ezt a programpontot is magukévá tették.

Sajnos sikerült egy önálló programpontot is kitalálnia az amúgy nem túl kreatív kamarai vezetésnek: „Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.”  Bár ne tették volna! Ezzel a kitétellel nem a sarlatánok, csodadoktorok működését próbálják megakadályozni, hanem a diplomás ápolók kompetenciáját csökkentenék.

Miközben a világ fejlett egészségügyi rendszereiben egyre több és több feladatot delegálnak a megfelelően képzett szakdolgozók kezébe, az Éger-féle koncepció ragaszkodik a nálunk hetven éve megszokott orvsi szerepfelfogáshoz. Pedig nem túlhajszolt orvosokra, hanem sokkal több, nagyon jól képzett, és természetesen orvosok által koordinált és ellenőrzött szakdolgozóra lenne szükségünk egy jól működő ellátórendszerhez. A jelenlegi elképzeléssel semmi mást nem teszünk, mint az orvoshiányt növeljük, és az ellátás minőségét csökkentjük.

Ezek megvitatására szervez találkozót Éger István kamarai elnök, aminek tulajdonképpeni célja az, hogy tegyen egy kis szívességet a kormányzatnak, és lehűtse az egyre nagyobb elégedetlenséget az egészségügyben. Ezáltal természetesen stabilizálva a kamara hatalmi pozícióit is.Ez utóbbi kardinális kérdés Éger számára, hiszen a MOK súlyos gazdálkodási problémákkal küszködik, már büntetőeljárások megindítását is belengették. Novemberben pedig a Magyar Orvosi Kamara új elnököt választ. Éger számára a bukás nagyon komoly kockázatot jelent, már csak azért is, mert egy új vezetés azonnal megindíthatná a fenti gazdálkodási anomáliák kivizsgálását. Ezért próbál hirtelen ilyen aktívan közvetíteni illetve manőverezni a kormányzat és a tagság között a kamari vezetés. Ezt a célt szolgálja a csak és kizárólag orvosok számára nyitott regisztrációs író-olvasó találkozó is.

(A Magyar Orvosi Kamara gyanús ügyeit korábban több posztban is földolgoztam: 1. Orvosbárók márpedig vannak; 2.  Hogyan maradj hatalmon? 3.  Transzparencia és költségcsökkentés az orvosbárók hálójában: mi került ezen a lapon 115 millió forintba?; 4. Látszólag nemes célok mögé bújva herdálja az orvosok pénzét a Magyar Orvosi Kamara, de jó ez nekik?; 5. Egyre több a furcsaság a Magyar Orvosi Kamarán belül zajló választásokon Valóban maffia módszerekkel dolgoznak?)