Fenyegetőzéssel próbálja meggyőzni a Rovó László által vezetett Szegedi Tudományegyetem az egészségügyi dolgozókat az új munkaszerződés aláírására

Elméletileg a hónap utolsó napjáig kellene aláírni azt a munkaszerződést az egészségügyi dolgozóknak, amely átvezeti őket a sokat kritizált új egészségügyi jogállásba. 

Azonban a törvény a hálapénz kivezetése és az orvosoknak szánt béremelés ellenére olyan brutális kötelmeket ró az azt aláírók számára, hogy az ország több intézményében immár komplett osztályok közölték, hogy nem fogják aláírni ezt az új szerződést. Hogy melyek a legsarkalatosabb kérdések és az egészségügyi dolgozók mit kifogásolnak a törvény kapcsán, arról előző posztomban írtam

A helyzet immáron annyira kiélezett, hogy maga a kormányzat is kénytelen volt az utolsó pillanatban kitolni a határidőt, illetve további kedvezményeket adni a dolgozók számára. A tét nem kicsi, hiszen amennyiben egy-egy osztályon akárcsak az ott dolgozók 10-20 százaléka nem írja alá az új szerződést, akkor miután a nem aláírók munkaviszonya automatikusan megszűnik, maga az osztály működése is kérdésessé válhat,ezzel a COVID-nál nagyságrendekkel nagyobb kataklizmát okozva.Igen, éppen a járvány mostani felívelő szakában. Az egyetlen egészséges megoldás ennek a jogállási törvénynek az eltörlése lenne, azonban a kormány is kivár az utolsó pillanatig. 

Sok helyen egyéni alkukkal próbálják meg rávenni a dolgozókat az aláírásra, azonban miután törvény határozza meg a jogállási formát és annak apróbb elemeit, így ezen alkuk később könnyen semmissé válhatnak. 

Vannak azonban olyan intézmények, amelyek jobban hisznek a nyílt, egyszerű agresszív fenyegetésben. Ahogyan ilyen a jelek szerint az a Szegedi Tudományegyetem is, amelynek vezetője Rovó László. 

Rovó neve ismerősen csenghet az olvasóknak, ő volt az a rektor, aki tavaly márciusban síelni volt, majd COVID-19 fertőzést kapott, és a kormány február 27-én közzétett felhívásában javasolt karantén helyett dolgozni és műtőbe vonult. Ezzel több munkatársát is időlegesen kivonva a forgalomból. De ő volt az a rektor is, aki a vészhelyzet megszűnésével visszavonta a korábbi intézkedéseket, és bár  lehetőséget teremtett a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is, a végzősök diplomaosztóját mégsem engedte. Annak ellenére nem hogy azt is vállalták volna, hogy több szakaszban, alacsony létszámmal és kültéren legyen megtartva a rendezvény. És Rovó László volt az a rektor is, akinek intézkedésével szemben az egyetem pszichiátriáján dolgozó orvosok fordultak az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz azonnali beavatkozást kérve, hiszen intézményüket olyan helyre költöztették, ahol nem tudtak tisztességes ellátást biztosítani a betegeik számára. De szintén Rovó László az a rektor, aki nemes egyszerűséggel kirúgta azt a docenst a Pszichiátriai Klinikáról, aki a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Etikai Bizottságában tagként Rovó László síelős-COVID kalandját vizsgálta volna, pontosabban elfogultságot jelentve kérte az etikai vizsgálat más megyében történő lefolytatását. És igen Rovó László az is, aki a SZTE modellváltását igencsak vitatott, zavaros körülmények között szavaztatta meg. 

Bár ezen botrányokat egy éven belül sikerült a rektornak abszolválnia, a lista a tegnapi nappal tovább bővült.Ugyanis most az egészségügyi dolgozók új jogállási törvény szerinti munkaszerződések aláírása körül kelt némi ráhatást az az egyetemen már napok óta suttogott fenyegetés, hogy aki nem írja alá az új munkaszerződést, azt később sem fogják majd alkalmazni, ha élete úgy alakulna. Holott a jogállási törvény nem zárja ki azt, hogy a mostani alá nem írók később szerződhessenek. 

Tegnap ezt egy egyszerűbb listázással kezdték, az egyetem elnöke soron kívül a Klinika Tanács értekezleten elhangzottakra hivatkozva kérte a biztosan alá nem írók számát 16 óráig. Így az SZTE-n megpróbálták nyilatkoztatni az ott dolgozókat arról, hogy aláírják-e az új munkaszerződést, amit hétfő éjfélig kell leadni, vagy nem, esetleg gondolkodnak-e, illetve nem érték el az illetőt. 

Mondanom sem kell, hogy mennyire visszatetsző és munkajogi szempontból is aggályos az effajta listázás. De erről a szintről sokkal tovább is léptek. Könnyen elképzelhető, hogy  a fent már említett Klinikai Tanács ülésen hangozhatott el az a mondat, amely végül írásos formában is megerősítette az eddig csak suttogott fenyegetést, hogy aki nem ír alá, az már később nem is fog. 

Ezt egy, a dolgozóknak megküldött tájékoztató, információs email tartalmazta. Amely így kezdődik: “Tegnap egy értekezleten voltam, ahol az Egészségügyi szolgálati jogviszonyról néhány információt kaptam, szeretném megosztani mindenkivel! 

Majd így folytatódik Aki most nem írja alá a szerződést és végkielégítéssel megy el, nem jöhet vissza az SZTE-re dolgozni, sem 1 év múlva, sem 5-10 év múlva. Arra kérnek mindenkit, hogy egy esélyt adjanak arra, hogy tisztán lássanak, hogyan fog működni ez a rendszer.”

Így működik a Rovó László rektor által vezetett intézmény, és így veszített el már sok rendkívül jól képzett dolgozót, mint a fenti, egyébként szakmájában kiváló pszichiáter docenst, vagy akár a nagyvilágban nemzetközileg is jegyzett és ismert aneszteziológus professzort, Molnár Zsoltot, akinek azokat a színvonalas webináriumokat is köszönhetjük, amelyeket a Transzlációs Medicina szervezésben   láthatunk.

Szeged és Szent-Györgyi Albert neve összeforrt, ezt rombolja most le igencsak húzós ütemben az egyetem fura-ura, a rektor.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.