Rovó László szegedi rektor még mindig túl veszélyesnek tartja a helyzetet a szabadtéri diplomaosztóhoz

A leendő orvosok betörése a magyar egészségügy hierarchikus, feudális rendszerébe már az egyetem első éveiben elkezdődik. A fontosabb vizsgákon a legkevésbé sem az az érdekes, hogy a hallgató mit tud, vagy komplexitásában látja-e, érti-e az anyagot, hanem az, hogy mit nem tud. A gyakorlott vizsgáztatók gyorsan bebizonyítják a vizsgázóknak, hogy szilvafa alatt cyanotikus csecsemőt kell keresni és nem szilvát. Általában ez a rendkívül buta és agresszív attitűd a magasabb évfolyamokon enyhül, hogy majd a rezidensi rendszerbe belépve újra brutális formában jelentkezzen, hogy még véletlenül se jusson eszébe a fiatal orvosnak megkérdőjelezni a kórházi hierarchiát, illetve felettesei tévedhetetlenségét.

Általában így zajlik ez, azonban nem mindenhol. 

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara számára idén nem lesz diplomaosztó ünnepség, ugyanis ezt az egyetem járványtani szempontból rendkívül kockázatosnak ítéli meg. Éppen ezért a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának végzős hallgatói levélben fordultak az egyetem rektorához, hogy „szíveskedjen fontolóra venni annak lehetőségét, hogy a 2020 nyarán orvosi diplomájukat megszerző hallgatók részt vehessenek az ünnepélyes orvosdoktor avatáson”. 

Rovó László (balról) rektori kinevezése, ünnepélyes keretek között, 2018. május 28-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Az orvossá válás egyik meghatározó pillanata az, amikor a végzős hallgatók kezükbe kapják diplomájukat és ünnepélyesen leteszik az orvosi esküt, melyre hosszú évek kemény munkája után végre sor kerülhet, így évfolyamunkat mélyen megérintette, hogy erre nem lesz lehetőségünk” – írják. 

Levelükben külön kitérnek arra, hogy készek elfogadni „minden jellegű biztonsági előírást, amelyek lehetővé teszik az orvosdoktor avatás megtartását”. De nem értik, hogy „miután már zenés-táncos rendezvények is megtarthatók legfeljebb 500 fő részvételével, a körülbelül 250 végzős orvostanhallgató részvételével” miért nem rendezhető meg biztonságosan az avató ünnepség.

Kérdéseikre a mai napig nem kaptak választ, azonban az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoportra felkerült egy már nem elérhető levél, amit az egyik szülő írt a rektornak és az arra adott rektori válasz is. 

Ez utóbbi rektori álláspont szerint az ezévi diplomaosztó ünnepeket sem zárt, sem nyílt térben nem tartják meg. A rektori levél külön kitér arra, hogy „Egyetemünk Vezetése mindig a diákok és hallgatók , valamint saját alkalmazottaink maximális biztonságára törekszik. Így volt ez a járványügyi veszélyhelyzet legkritikusabb heteiben is, és ugyanehhez az állásponthoz ragaszkodunk továbbra is…”

Igen, ezt a levelet az a Rovó László rektor írta alá, aki március elején a dél-tiroli síelés után hazaérkezve nem karanténba vonult, hanem a műtőbe, miközben koronavírus-fertőzött volt.Ennek következtében több munkatársát, kollégáját kellett karanténba zárni,  kivonni az akut ellátásból az egészségügyi válság kellős közepén. Ügyét etikai eljárás keretén belül a Magyar Orvosi Kamara vizsgálja, és megdöbbentő módon első fokon fel is mentette, erről, illetve ennek okairól itt ebben a bejegyzésemben írtam bővebben.

A fentiek tekintetében nyilvánvaló, hogy a rektori állásfoglalás szerint tehát nem lesz orvosavatás, még nyitott helyen sem.

Amit tényleg nehéz értelmezni annak fényében, hogy ismereteim szerint különböző biztonsági előírások mellett az összes többi orvosegyetemen megtartják a diplomaosztót, sőt a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Facebook oldalára feltöltött fényképek szerint a 2020-as ünnepélyes eskütétel zárt térben is simán megtörténhetett.

Ráadásul június 26-án a Szegedi Tudományegyetem maga tájékoztatta a diákokat arról, hogy  a vészhelyzet megszűnésével visszavonják a korábbi intézkedéseket, engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is. 

Éppen ezért a szegedi orvostanhallgatók, július elején petíciót indítottak  az orvosavatás megtartásának érdekében, amit ma már több, mint kétezren alá is írtak. 

Ennek, valamint a beadványoknak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem vezetése már megkezdte a visszavonulást, persze csak lassan, óvatosan, mai közleményük szerint ugyanis online ünnepséget tarthatnak majd, és a diplomákat sem postán küldik ki, hanem személyesen is felvehetők lesznek, három helyszínen, térben elkülönítetten. 

Sajnos azonban ez még mindig rendkívül távol van az orvosavatások ünnepélyes kereteitől. Hat év megfeszített munka után a fiatal orvosok joggal érezhetik úgy, hogy az online ünnepség kiábrándító gesztus. Lennének pedig értelmes megoldások, de az egyetem vezetése láthatóan nem töri magát.

A szükségtelen és erős keménykedés nem igazán érthető, hacsak nem az a cél motiválja a rektort, hogy a márciusi ügye miatt megtépázott tekintélyét így próbálja helyreállítani, amolyan feudális helytartó módján.Bárhogyan is van, bármi is a motiváció, én valahol örülök annak, hogy a frissen végzett orvosok első orvosi tevékenységüket nem úgy kezdik meg, hogy Rovó Lászlóval kezet fognak. Így tud most elválni a feudális múlt a jövőtől, még akkor is, ha ennek ára az lesz, hogy 250 frissen végzett orvos holnap már külföldön keres magának munkát, menekülve a megaláztatások, a méltatlan helyzetek és a céltalan szívatás elől.