„21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan”

Tavasz óta egymást érik a botrányok a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi karán. 

Rovó rektor kezdte, amikor tiroli síeléséből hazaérkezve karantén helyett a műtőbe vonult, majd kiderült, hogy mindeközben koronavírus-fertőzött volt. Ennek következtében több munkatársa is kiesett a munkából.

Májusban az orvosi kar szerződést bontott a radiológiai szolgáltatójával, az Affideával, aminek következményeként a betegek a szabad ég alá kipakolt székeken voltak kénytelenek várakozni a kamionokba telepített CT- és MR-szolgáltatásokra. (Erről a HVG mellett az Átlátszó írt néhány cikket.)

Sőt bizonyos szolgáltatások időszakosan elérhetetlenné váltak, mint például az ultrahang vezérelt aspirációs citológa, ami alapvető egyes rákfajták meghatározásához.Nem kellett sok idő, jött a következő: a rektor letiltotta a diplomaosztó ünnepélyt, mialatt az egyetemen éppen feloldották a megszorításokat. Miközben például Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a diplomaosztót egyenesen a curriculum, azaz a képzés részének nevezte.

Most pedig az egyetem pszichiátriáján dolgozó orvosok fordultak az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, azonnali beavatkozást kérve. „Orvosdoktori diplománk megszerzését követően képzőhelyünknek az SzTE ÁOK SzAKK Pszichiátriai Klinikáját választottuk, többszöri egyeztetés és felvételi eljárás során lettünk az egyetemi klinika dolgozói” – írták a szegedi orvosok.

„...elsődleges képzőhelyünket, az SzTE ÁOK SzAKK Pszichiátriai Klinika fekvőbetegosztályait 2020. április elsejével… a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói Tagintézményének telephelyére, Makó Kórház u. 2. szám alá költöztették.” 

Az alapképzőhelyet, amely Szegeden, az SZTE épületei között található, Járványügyi Ellátó Központtá alakították át. 

Az már önmagában érdekes, hogy miért pont a Pszichiátriai Klinikát, és miért nem mondjuk a SZTE Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikáját – ahol a rektor Rovó László is operált – áldozták be Járványügyi Ellátó Központtá, hiszen az elektív, azaz előre tervezett, nem sürgős műtétek amúgy is leálltak a veszélyhelyzet elején, és csak a sürgős beavatkozásokat végezhették el, míg a pszichiátriai betegek száma a karantén helyzet alatt csak növekedhetett.

A probléma azonban ott van – és ezért is fordultak a pszichiátriai osztály orvosai az ÁEEK-hoz, illetve a Magyar Pszichiátriai Társaság honlapján keresztül a nyilvánossághoz – hogy a Makói Tagintézmény a „21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan”.  

A részben átmenetinek szánt infrastruktúra, valamint a társszakmák elérhetőségének a hiánya miatt a működés rend nem elfogadható, pláne nem úgy, hogy ez az intézmény a dél-alföldi régió hármas progresszivitási szintű ellátását hivatott biztosítani.Ezek a hiányosságok az egyetemi struktúrában sem az oktatást, sem a megfelelő színvonalú kutatás lehetőségét nem teszik lehetővé. Amellett, hogy a betegellátás sem megfelelő színvonalú.És míg 2020 júniusában az országos veszélyhelyzet megszűntével a SZTE többi klinikája, részben, vagy egészben visszaköltözhetett eredeti telephelyére, addig a Pszichiátriai Klinika eddig semmilyen írásbeli utasítást, de ígéretet sem kapott a visszatérésre. Az orvosok leírják azt is, hogy napi két órát utaznak Szegedről Makóra és vissza, amely időtartamot az egyetem semmivel nem kompenzálja, és az ezzel kapcsolatos utazási költségeiket is csak részben térítik meg.

A helyzet fennállása miatt sokan már szakirányváltást, vagy felmondást terveznek, mint írják a „pszichiátria jelenleg is hiányszakma, további rezidensek és szakorvosjelöltek pályaelhagyása a szakmára nézve jelentős veszteség lenne”.Éppen ezért kérik az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, hogy kezdjen tárgyalásokat a Szegedi Tudományegyetemmel „elsődleges képzőhely által munkavégzésünk helyének egyoldalú, a törvényben szabott időkeretet meghaladó ideig tartó módosítása ellen lépjen fel, valamint kötelezze az ÁEEK az egyetemet arra, hogy képzőhelynek megfelelően kialakított körülmények között, Szegedre helyezzék vissza a szakképzést”. Kérik továbbá azt is, hogy a most gyakorlatukat végző rezidensek és szakorvosjelöltek megfelelő körülmények között készülhessenek fel a szakorvosi teendők ellátására.  

Információim szerint a pszichiátriai klinika ügye nem teljesen független az Affidea kiebrudalásától. Februárban egy hét alatt bezárták azt a pszichiátriai rehabilitációs osztályt, amelynek külön speciális épülete volt, a betegeket áthelyezték, hazaküldték és ebbe az épületbe telepítették az új radiológiai egységeket. Hiszen az Affidea  2029-ig érvényes szerződéssel rendelkezett, így az általa bérelt helyekre nem, vagy nem egyszerűen kerülhetett be a SZTE eszközkészlete.