Furcsán indul az elnökválasztás a Magyar Orvosi Kamaránál

Tavasszal, nyár elején lezajlottak a Magyar Orvosi Kamarán (MOK) belüli területi választások, ezeken a megválasztották azon országos küldötteket is, akik majd a valamikor, talán novemberben tartandó Országos Küldött Közgyűlésen közvetlenül dönt majd a MOK új elnökéről.

A tavaszi választás tisztaságát erősen beárnyékolta az a tény, hogy kétféle módon is lehetett szavazni. Az egyik ilyen lehetőség a hagyományos urnás szavazás volt, a másik pedig a MOK rendszerén belüli online szavazás. A szavazás mikéntjét azaz, hogy urnával, vagy online felületen történik minden megye egyéni döntése határozta meg.

Mindkét szavazás kapcsán történtek furcsa dolgok, urnás szavazás során Békés megyében például a megadott időpontban, amikor a szavazatokat a tagok leadhatták volna éppen zárva volt a kijelölt szavazóhelyiség és bónuszként az éppen akkor regnáló megyei elnök is elérhetetlen volt.

Az online szavazásoknál a voks leadásához pedig mindössze a bárki számára hozzáférhető nyilvános adatbázisban megtalálható orvosi pecsétszámra és a tag születési dátumára volt szükség. Ez utóbbi nyilvánosan nem elérhető, azonban egy kórházi rendszerben meglehetősen sokan hozzáférnek, akár a felvételnél leadott önéletrajzban, vagy akár a fizetési listán is szereplő adatok között. Így gyakorlatilag olyan egyének, akik az adott orvos születési idejével tisztában voltak, a pecsétszám alapján mások helyett is szavazhattak. 

És ez nemcsak az elméletben működhetett így, erről ebben a bejegyzésemben írtam.

Ennek ellenére a jelenlegi kifutó vezetés, élén azzal az Éger István elnökkel, aki a saját magát buktatta meg a Rendkívüli Orvos Nagygyűléssel, ahol az EMMI államtitkárát és a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát kifütyülték, most megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az Orvosi Kamarán belüli elnökválasztást kontrollálni tudják. Ez egyébként szó szerint életbevágóan fontos lehet a jelenlegi vezetés számára, hiszen a MOK gazdálkodása az Állami Számvevőszék szerint is törvénytelen volt, és ez akár éveket is jelenthet a kevésbé barátságos rácsos intézményekben. 

Így érthető az az igyekvés, ahogy Éger István és a MOK még regnáló vezetése megpróbálja megakadályozni, hogy a majdvalamikorielnökválasztáson azon képviselők kerüljenek túlsúlyba, akik a leváltásukra törekednek.Ezt pedig a legegyszerűbb és legprimitívebb módon próbálják befolyásolni. Egyszerűen úgy, hogy nem teszik időben közzé a jeles esemény időpontját, sem helyszínét úgy, hogy arra mindenki elmehessen. Ugyanis ahhoz, hogy ezen a választásra a küldöttek egy része el tudjon menni, ahhoz az szükséges, hogy aznap a küldött orvos ne legyen beosztva ügyeletre.

Ami csak akkor történhet meg, ha időben értesül az eseményről és időben kéri arra a napra az ügyelet alóli felmentését, hiszen az ügyletei beosztások az adott hónapot megelőzően készülnek, ezért általában egy-két hónappal előre le kell adni a kívánságlistát. Értelemszerűen minél később válik mindenki számára elérhetővé az Országos Küldöttközgyűlés időpontja, annál kevesebb olyan orvos tud majd ezen részt venni, aki ügyletere kötelezhető. Sőt aki esetleg több helyen is dolgozik, annak exponenciálisan csökken az esélye a szeánszon való szavazásra. 

Pontosan így járt egy fiatal kollégánk is, aki a problémáját az 1001 orvos a hálapénz nélkül facebook csoportban osztotta meg. Ő ugyanis- egyéb tájékoztatást nem kapva - felhívta a Magyar Orvosi Kamarát, hogy lesznek szívesek elárulni, mikor lehet majd az új elnökre szavazni, mikor lesz az Országos Küldöttközgyűlés. Kérdésére - a bejegyzése szerint - nem kapott választ, sőt valami egészen elképesztő módon azt mondták, hogy sajnos csak október 16-a után tudják megmondani, hogy pontosan mikor is lesz a novemberi rendezvény.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, a helyzetet fontos tudni, hogy Éger István tömegbázisát a nyugdíjas, tagdíjat már nem fizető háziorvos és azon orvosbárók csoportja jelenti akik már nem ügyelnek, illetve amennyiben mégis, azt akkor teszik, amikor kedvük tartja. A fiatal, változást akaró kollégák pedig többnyire azon orvosokból kerülnek ki, akiket a fenti vezető réteg ügyletere kötelez. 

Tehát amennyiben későn publikálja a Magyar Orvosi Kamara az Országos Küldöttközgyűlés időpontját, úgy jelentős az esélye annak, hogy kevesebb változást akaró kolléga tud megjelenni, így Égerék forgatókönyve fog érvényesülni, azaz minden marad a régiben. 

Ráadásul szavazni sem online, sem megbízással nem lehet, ami azt jelenti, hogy a helyzet meglehetősen hasonló a  barátaival minden pénteken este pókerező dzsentrihez, akihez egy nap a felesége így szólt: “itt minden péntek este 11 órakor van szex, aki itt van, itt van, aki nincs, az nincs. 

Égerék azonban kiszámíthatóan működnek, bár a Magyar Orvosi Kamara honlapján a mai nap sincsen semmiféle utalás arra vonatkozóan, hogy pontosan hol és mikor lesz majd a majdvalamikorielnökválasztás - pusztán csak annyi, hogy a Területi Szervezetek Tanácsa ezt az eseményt éppen október 16-án fogja jóváhagyni - miután évek óta foglalkozom a Magyar Orvosi Kamara piszkos ügyeivel, így azt pontosan tudom, hogy melyik budapesti hotelben szokták tartani a majdvalamikorielnökválasztást.

Arról nem is beszélve, hogy a majdvalamikorielnökválasztásra több, mint 400 főt várnak és ezen képviselők többsége vidéki, azaz számukra szállást kell biztosítani, hiszen fontos az első nap a küldöttek  megfelelő alkohol és ételmennyiséggel való megpuhítása a tagok pénzéből. 

Ezt pedig nem lehet az utolsó pillanatban lefoglalni, ezért azt sejtettem, hogy Égerék már függetlenül a Területi Szervezetek Országos Tanácsának (TESZ) döntésétől pontosan tudják a helyszínt és az időpontot, a TESZ pedig csak biodíszletnek kell bólintani. 

Ennek megfelelően felhívtam a megadott hotelt, ahol kisebb trükkel sikerült az információt megszereznem, az Országos Küldöttközgyűlés, 2019 november 29-30-án lesz Budapesten.