Visszavonták a betegek laborvizsgálatait korlátozó intézkedést

A problémát azonban nem oldották meg. 

Visszavonta az a magánszolgáltató a háziorvosok laborvizsgálat igénylő korlátozását, amely az országban számos helyen lát el közfinanszírozott laboratóriumi szolgáltatást. 

Ahogyan az előző cikkemben írtam, a háziorvosoknak az egy laborvizsgálattal kérhető paraméterek számát 15 darabban korlátozta a szolgáltató azzal, hogy az efeletti paraméterekről a laborszolgáltató  orvosigazgatója dönt, előírta továbbá a sürgősségi laborigények indokolását is a háziorvosok számára, amelyeket szintén a laborszolgáltató orvosigazgatója bírált volna el a jövőben. Most ezen intézkedések kerültek visszavonásra, mint írják, "a bevezetni kívánt változtatás miatt betegellátás nem maradhat el, a szükséges laborvizsgálatok továbbra is elrendelhetőek".

A korlátozásokra eredetileg azért lett volna szükség, mert a laborvizsgálatok száma nyolcszorosan haladta meg azt a mennyiséget, amely vizsgálatszámot a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) teljes áron finanszírozott. Az ezen felüli laborvizsgálatokat a NEAK töredék áron finanszírozza, így ez komoly veszteséget jelent a laborszolgáltatók számára. 

A megnövekedett laborigények száma valószínűleg nem választható el az új háziorvosi indikátorrendszer bevezetésétől, amely a háziorvosok finanszírozásának az egyik kulcseleme. Ezen indikátorrendszer olyan vizsgálatokat is tartalmaz, amelyeknek laboratóriumi igénye van, azonban ehhez a plusz igényekhez nem társított az államtitkárság megfelelő plusz finanszírozást, így a még meglévő laboratóriumi magánszolgáltatóknak a megnövekedett terhelés komoly veszteséget jelent.

Igaz az is, hogy eredetileg ez év március elsejével az egész országban a közfinanszírozott laborszolgáltatást államosították volna, és az egész a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasághoz került volna.

Azonban ez sem sikerült, valószínűleg itt is az előkészítetlenség miatt csúszik a teljes államosítás, addig is veszteségbe kényszerítve a magánszolgáltatókat.