Kirúgták a Honvédkórház orvosigazgatóját

Az októberben kinevezett orvosigazgatót - információim szerint -  pénteken rúgta ki a Honvédkórház főparancsnoka, Kun Szabó István egykori hadisírgondozó, gépészmérnök, haditechnikai menedzser.

A döntés hátterében az állhat, hogy az orvosigazgatót nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették, amiről a főparancsnok csütörtöki minisztériumi látogatása során szerezhetett tudomást - legalábbis ezzel indokolták a menesztést a pénteki vezetői értekezleten, a hozzám eljuttatott információk szerint.Kun-Szabó István főparancsnoksága alatt nem ez az első botrány. Arról, hogy törvénytelenül működik a Honvédkórház, és ennek következtében egy beteg is meghalt, itt írtam.

Zacher Gábor asztal- és status quo-borítása után az akkor hivatalban levő orvosigazgató lemondott, helyét Muzsay Ildikó vette át, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap-ás Működési Nyilvántartója szerint nem rendelkezik általános orvosi diplomával,alapképzettségét tekintve fogorvos. Bár rendelkezik Honvéd- és Katasztrófavédelmi szakvizsgával, ezt a fogorvosi szakképzésére építette rá, azaz alapvetően fogorvosként irányította az ország legnagyobb kórházát, még ha tette ezt ideiglenes jelleggel is, megbízott orvosigazgatóként. 

Tavaly ősszel azonban megtalálták a véglegesnek tűnő utódját, dr. Jákó Kingát.

Jákóról viszonylag nehezen sikerült életrajzi adatokat találni, ami fellelhető, hogy a Semmelweis Egyetem orvosszakmai, finanszírozási és minőségbiztosítási igazgatója volt, majd innen nyolc év után, 2014-ben az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatói székében landol, ahonnan 2016-ban távozni kényszerül. Innen kerül 2019 őszén a Honvédkórház orvosigazgatói pozíciójába, ahonnan most a jelek szerint távoznia kell. 

Jákó Kinga fellelhető önéletrajza meglehetősen sekélyes, hiszen a fent már idézett Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap Működési Nyilvántartója szerint ezen a néven nem is található meg egészségügyi dolgozóként. Azonban férjezett nevén már igen, és az adatlap szerint nincsen semmiféle szakvizsgája, sőt az általános orvosi működési engedélye is már 2008-ban lejárt. Helyét ideiglenes jelleggel ismét a fogorvos végzettségű Muzsay ildikó veheti át, míg nem találnak megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal rendelkező orvosigazgatót.