AZ EMMI bejelentette, de mégsem lettek ingyenesek a meddőség kezeléséhez használt gyógyszerek

Ahogyan szinte napra pontosan tavaly a karácsonyt követő harmadnapra rendbe tette a sürgősségi ellátást Kásler Miklós, idén úgy oldotta meg a meddőség problémáját is. 

Óriási csinnadrattával jelentette be Novák Katalin, az EMMI államtitkára év végén, hogy a családvédelmi akcióterv újabb állomásaként idén január elsejétől száz százalékos állami támogatást kapnak a meddőség kezelésében használatos készítmények. 

Ahogyan azonban a sürgősségi ellátás problémája sem oldódott meg három nap alatt (sőt, a szervezetlensége miatt ma is emberek halnak meg kezelhető és megelőzhető betegségekben), úgy a meddőség kezelésében használt készítmények sem lettek ingyenesek az új évben. Erről tanúskodik az az email és számla, amit ma kaptam kézhez. A számlán egy, a meddőség kezelésében használatos gyógyszer és annak ára látható a mai napi vásárlással. A készítmény még úgy is meglehetősen drága, hogy 90 százalékos támogatással írható fel. 

Először arra gondoltam, hogy biztosan csak az a gyógyszertár nem értesült a készítmények ingyenességéről, amelyiknél a kérdéses receptet kiváltották. Azonban végignéztem azt az online adatbázist, ahol az összes Magyarországon forgalmazott gyógyszerrel kapcsolatban naprakész információk vannak, és abban sem találtam egyetlen egy olyan meddőség elleni készítményt sem, amely január elsejétől ingyenesen kiváltható lenne. Sem az originális, sem a generikus készítmények között nincs ingyenes. A gyanúm végül akkor vált bizonysággá, amikor az esti ATV híradó is foglalkozott a témával és hasonló eredményre jutott, mint én. Így aztán kénytelen voltam elfogadni azt a tényt, amellyel már nem először szembesülök, hogy a Kásler Miklós vezette EMMI-nek ez is így sikerült. Pedig a meddőség kezelése nem két fillér, a költségek még 90 százalékos állami támogatás mellett is brutálisak, több százezer forintot is elérhetik egy-egy kezelési ciklusban. Ez a két évvel ezelőtti számla jól mutatja a nagyságrendet: 

A családvédelmi akcióterv egyik fontos eleme lett volna ezen készítmények ingyenessé tétele.És ez, szemben az összes humán reprodukciós magánintézmény államosításával, kifejezetten hasznos és előremutató intézkedés lehetett volna. (Az államosítás problémájáról itt írtam.)

Pikánssá teszi a helyzetet az a tény is, hogy a kormány a meddőség kezelésének ingyenessé tétele mellett még nyolc, az egészségügyet alapvetően érintő pontot is megtárgyalt a múlt év végén. Ezen pontokban az EMMI és Kásler miniszter számára komoly és bonyolult feladatokat oszt, szoros határidőkkel.

Az EMMI vezetése: Novák Katalin államtitkár, Kásler miniszter, Fülöp Attila államtitkár.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Úgy tűnik, hogy az EMMI olyan, viszonylag egyszerű feladatot sem tudott határidőre megoldani, mint a meddőség kezelésében használatos gyógyszerek ingyenessé tétele. Így nehezen képzelhető el Kásler minisztertől, hogy választ adjon például arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a járó- és fekvőbeteg-ellátás korszerűsítését. Persze lehet, hogy ezt is megoldja három nap alatt, akárcsak a sürgősségi ellátást. Ez viszont feltehetőleg már a miniszterelnök türelmének a végét is jelenti, hiszen ő is pontosan tudja, hogy mire alkalmas a minisztere. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.