Akkora az orvos- és az egészségügyi személyzeti hiány, hogy már a megyei kórházak akut ellátása is megáll

Ez pedig, azt jelenti, hogy bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy a számára szükséges azonnali beavatkozást nem kapja meg időben, ezért vagy instant meghal, vagy maradandó egészségkárosodásokkal kénytelen tovább élni, amelyek egy működő rendszerben nem nagyon fordulhatnának elő.

Ma sem tud a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház megfelelni az alapvető működési követelményének és a Stroke- és neurológiai ügyletet ellátni.Nem először történik ez meg a kórházzal kapcsolatban, hiszen csak ebben az évben így volt ez március 14-én, 26-án, 29-én, április 22-én, május 1-én, 20-án és a mai napon is és így lesz ez várhatóan a jövőben is. Hiszen minden egyes esetben a személyi feltételek átmeneti hiánya áll a határozatok indokolásában.

A stroke -ellenben a magyar közigazgatással- egy olyan betegség, ahol az idő rendkívül fontos szerepet játszik, ugyanis az esetek nagy részében minél előbb megkezdik a terápiát, annál nagyobb az esélye az akár maradványtünetek nélküli felgyógyulásnak is. Azonban bizonyos idő eltelte után már nem lehet megkezdeni a szükséges terápiát, így az érintett idegsejtek pusztulásra vannak ítélve. 

Ez az időablak viszont meglehetősen szűk, nagy általánosságban 4,5 óra, ami ritkán kitolható a kezelés elvégzéséhez.

Arról, hogy mit is jelent akár egy óra veszteség is, egy amerikai kutató neurológus, Jeffrey L. Saver, készített egy tanulmányt még 2006-ban. Ebben a tanulmányban kiszámolta, hogy a stroke bizonyos (gyakori) formájánál mekkora idegsejt és ingerületvezető köteg (itt terjed az ingerület, nagyon egyszerűen ha ez nincs, érzés, mozgás, de élet sincs) veszteséget okoz a megfelelő kezelés elmaradása. 

Így óránkként 120 millió idegsejt, 830 milliárd összeköttetés az idegsejtek között, és 714 kilométernyi ingerületvezető köteg pusztul el terápia nélkül. Azt is kiszámolta, hogy ez olyan mennyiségű idegrendszeri veszteség óránként, mint amennyi a normális öregedés kapcsán 3,6 év alatt keletkezik. Számításai és a mai tudásunk szerint stroke esetén minden egyes megfelelő ellátás nélküli perc az agy további funkciójának vesztését is okozza, amely következtében a beteg akár meg is halhat, vagy örök életére mozgás-, beszédkorlátozott lesz.Tekintettel arra, hogy a fent említett időablak az esetek nagy többségében meglehetősen szűk, így egy olyan ellátásszervezés, amely ezt az időtartamot nem csökkenti, hanem növeli, az a betegek komoly veszélyeztetése. Ezt az az időablakot a Müller Cecília által kiadott határozat több, sok esetben nem percekkel, hanem több, mint két órával is növelheti, annak megfelelően, hogy hol található a beteg és éppen a Debreceni Egyetemre kell szállítani az elsődleges ellátás után, vagy a Honvéd Kórházba.

Ez pedig azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben a megfelelő terápia megkezdésére nincs lehetőség, így ezen betegek számára gyakorlatilag nincs, vagy jelentősen korlátozott esélye a gyógyulásnak, legalábbis a Szolnoki Kórház ügyeleti idejében a jelzett napokon hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig és hétvégén 24 órában. 

A szomorú tény az, hogy a Szolnoki Kórház és ebben az esetben az NNK is teljesen tisztességesen járt el, ugyanis a kórház nem próbálta meg elsumákolni a munkaerőhiányt, amit megoldani ezek szerint nem tud, hanem lejelentette, az NNK pedig ennek megfelelően kijelölte az ellátásra kötelezett intézményeket. 

A helyzet azonban még csak a kezdet, hiszen június 30-tól megszűnik a vállalkozó orvosok további alkalmazásásnak lehetősége, a szerződések ugyanis éppen addig érvényesek, és a nyár is jön, ezzel pedig a szabadságok is. Amely szabadságra az egészségügyi dolgozóknak igen komoly rekreációs szüksége van.  

De, amely következtében az elkövetkező hónapokban az egészségügyi ellátás tovább fog romlani, a várólisták hossza pedig növekedni, ami azt is jelenti, hogy a megelőzhető, vagy a kezelhető halálozás aránya, illetve a maradandó egészségkárosodások száma növekedni fog.

Azaz az akut ellátás zavara miatt, ahogyan a stroke esetében más szakmák esetében is emberek fognak meghalni a nem megfelelő, késlekedő, vagy hiányzó ellátás miatt, amit leginkább a humánerőforrás-hiány generál.

Ez utóbbit meg vagy tisztességesen lejelenti egy intézmény, mint a Szolnoki Kórház, vagy elsumákolja és a beteg érkezésekor találja ki, hogy miért kell éppen sürgősen más intézménybe áthelyezni, vagy pedig a szokásos nyári felújítással festéssel leplezi az a dolgozói hiány miatt szükséges osztálybezárást. (A címlapkép illusztráció.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.