Stratégiai semmitevés

Miután a kormányfő stratégiai nyugalommal veszítette el a háborút a koronavírus járvánnyal szemben, melynek kapcsán annyian haltak meg idáig hazánkban, mint Hódmezővásárhely vagy Dunaújváros teljes lakossága,  így Magyarország lakosságarányosan a világ egyik legrosszabb COVID-halálozási arányával rendelkezik, most ismét stratégiai nyugalommal intézkedik.

Hasonlóan a fentiekhez, gyakorlatilag semmit nem tesz  a kormány -a hatalmas stratégiai nyugalom mellett-  az ideérkező menekültek egészségügyi ellátásának érdekében.A Népszavában éppen ma jelent meg egy cikk, amely egy rákos ukrán menekült sorsát írja le, akinek azt kellett eldöntenie, hogy maradjon a folyamatos bombázások mellett és így megkaphatja esetleg a jövő heti kemoterápiáját, már ha életben marad, vagy lesz még le nem bombázott kórház,  vagy meneküljön és feladja a kemoterápia lehetőségét. Az ő sorsa csak azért tudott rendeződni, mert a magyarországi magánszolgáltatók kézről-kézre adva végül hozzá tudták juttatni a megfelelő ellátáshoz. (A Magyar Orvosi Kamara oldalán egyébként folyamatosan frissítve megtalálhatóak azok az egészségügyi szolgáltatók, akik segítenek.) 

Azonban az állam ezeket a menekülteket is, ahogyan a koronavírusos betegeket is magára hagyta a stratégiai nyugalmában. Miközben szinte minden állami propagandában a "mindenkit megvédünk, mindenkit ellátunk, segítünk a menekülteken" hazugság folyik, az állami szerepvállalás ebben - legalábbis az egészségügy területén - nem nagyon látszik. Azt látjuk, hogy Orbán regnálása óta helyszínelni jár, ahogyan tette ezt a kórházi látogatási tilalmakkor is, teljesen beöltözve, miközben az egészségügyi dolgozóknak maszk is alig jutott, de releváns intézkedéseket ezek a helyszínelések nem hoznak, maximum néhány bárdolatlanul bunkó röffentést az ott levők számára .

Pedig nem lenne ez annyira bonyolult. 

Például már tegnap stratégiai nyugalommal meg lehetett volna emelni a gyógyító ellátások finanszírozását, ebbe beleértve a gyógyszerkasszát is. Hiszen az amúgy is jelentősen alulfinanszírozott egészségügyi ellátásokra a menekülthullám további terheket ró. Ki is lehetett volna jelölni a megemelt finanszírozással egyetemben azokat a megyei, vagy központi ellátóhelyeket, ahol a menekültek további ellátását megszervezik. De akár egy-egy kórházvagonnal vagy -busszal ( ó milyen jól is jönnének most az erre a helyzetere átalakított rozsdásodó oltóbuszok, vagy az el sem készült szűrőbuszok!) ki is lehetett volna települni a menekültek fogadásához. Ehelyett azonban inkább a stratégiai nyugalom semmittevése jellemzi úgy az egész kormányt, ahogyan az egészségügyet. 

És ez nemcsak az azonnal jelentkező, könnyen belátható hátrányokat fogja jelenteni, hanem hozzájárul majd a társadalom további megosztottságához. Belegondolt egyáltalán bárki is - a stratégiai nyugalmában -  hogy mihez vezet az, ha a szervezetlenség következtében, akárcsak egy CT vizsgálatra mondjuk egy menekült előbb kap időpontot, mint a Mi Hazánk tagja? 

Éppen ezért is kellene erősen nekiállni a menekülthullámra való felkészülésnek, hogy lehetőleg senki se veszítsen a szervezetlenség miatt kialakuló, véletlenszerű aránytalanság miatt. 

Nem stratégiai nyugalomra, hanem hozzáértő, alkalmas emberek hozzáértő munkájára van szükség, a többi csak a rothadás bűzének a ráöntött Krasznaja Moszkvával való elfedése! 

Update: Oh wait! Éppen most írta meg a Napi.hu, hogy a Közlönyben megjelentek szerint az egészségügytől több, mint 4,5 milliárdot vonnak el, miközben a TEK közel 7,5 milliárdot kap pluszban.