Csapkodja az egészségügyet az Apokalipszis négy lovasa, van olyan intenzív osztály, ami már most betelt

Még nem álltak le az elektív, azaz a tervezett műtétek, de ez a helyzet sajnos sokáig  nem lesz tartható. 2019-ben a rendszer (papíron) 1166 intenzív ágyon átlagosan 700 beteget kezelt, az intenzíves szakápolói személyzet optimálisan ennyi beteget tudott ellátni. Megfeszülve, ez kompromisszumos minőségvesztéssel 1000-1200 ágyig mehet fel. 

Tegnap már 299 COVID-19 beteget lélegeztettek az intenzív osztályokon, azonban ennél több beteget is kezelhetnek légzéstámogatás nélkül ezeken az osztályokon. Ehhez jön még az az 600-700 beteg, aki nem a COVID-19 megbetegedése miatt fekszik az intenzív osztályokon és el is értük a kompromisszumos határértéket. Ami az elektív, azaz a tervezett műtétek műtétek korlátozást fogja előbb vagy utóbb jelenteni, hiszen az ott dolgozó altatóorvosokra és asszisztensekre szükség lesz az intenzív osztályokon. 

Hamarosan az intenzív osztályok COVID részlegei is megtelnek, ahogyan ez már megtörtént néhány megyében, mint például Hevesben, ahonnan Miskolcra viszik a betegeket. A kórházi felvételek is erősen növekednek, 5000 körüli koronavírusos kórházi kezeltnél már a jelenlegi alacsony hatásfokú napi működésekben is érezhető lesz a káosz előszele. Sajnos az egészségügyi ellátórendszerben nem nagyon  van tartalék, ezt az elmúlt másfél évben kiütötték, többek között a jogállási törvénynek köszönhetően.  A helyzet romlásával ismét szemészek, pszichiáterek és egyéb nem intenzív terápiás szakorvosok fognak besegíteni az intenzív osztályokon, így elérhetetlenné, vagy sokkal lassabbá válik majd az egész ellátás.

Miután az egészségügyi ellátórendszerben nincs tartalék és maga a rendszer rosszul szervezett, a tetején olyan irányítók ülnek, akik nem látják át a rendszert és elképzelésük sincsen a teendőkről, így az összeomlás ezen oldalról nem akadályozható meg, a katasztrófa forgatókönyve készen van. Azonban amennyiben sikerül az rendszer terhelését csökkenteni, úgy talán van esély a teljes összeomlás elkerülésére.

Fontos azt megjegyezni, hogy amennyiben ma mindenki beoltatná magát, ennek hatását vakcináktól függően 4-6 hét múlva érezhetnénk.

  • Éppen ezért az egyik legfontosabb feladat az oltások felvételére buzdítás, ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a sajtót beengedjék a kórházakba, az intenzív osztályokra, ott is, ahol drámai a helyzet. 
  • El kell törölni az előzetes regisztrációt az oltások felvételéhez, mobil és statikus oltópontokat kell létrehozni közlekedési csomópontokon, bevásárlócentrumokban.
  • Be kell vezetni a 100 százalékos COVID táppénzt azért, hogy aki a megbetegedés jeleit érzi magán, a megélhetését féltve ne próbálja lábon kihordva terjeszteni a vírust
  • El kell rendelni az FFP2-es maszk viselését zsúfolt zárt tereken belül, valamint az üzletekben, ehhez a maszkokat a rászorulók részére a Kormánynak kell biztosítani. 
  • Be kell vezetni a 3V szabályt, mely alapján az alapvető életszükségletek beszerzéséhez szükséges vásárlások, a tömegközlekedés használata, a hatósági ügyintézés kivételével csak úgy lehet további szolgáltatást, szórakozási lehetőséget, éttermet, sportrendezvényt stb… igénybe venni, hogy az egyén:
  1. Vakcinált, azaz rendelkezik COVID-19 elleni oltással
  2. Természetesen Védett, azaz fél éven belül igazoltan átesett a SARS-CoV-2 vírus fertőzésen, illetve megfelelő mennyiségű ellenanyag szinttel rendelkezik.
  3. Vírusmentes, azaz rendelkezik egy hivatalos laborban készített 24 órán belüli antigén teszttel, vagy egy 48 órán belüli PCR teszttel. 
  • Az iskolákban el kell rendelni a random heti kétszeri antigén tesztelést az ott dolgozók és a tanulók körében, minden korosztályt érintve az iskola összlétszámának heti tíz százalékát érintve és eszerint elrendelni online oktatást, de csak az érintett osztályokban.
  • Ezen intézkedéseket még ma meg kellene hozni ahhoz, hogy a megismételt katasztrófát elkerüljük. Nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy a fenti intézkedések a megfelelő védelemmel rendelkezők számára a maximum korlátozást jelentik a járvány elleni küzdelemben. Arra ugyanis semmiféle indokot nem látok, hogy a megfelelő védelemmel rendelkezők találkozását, kapcsolattartását korlátozzák, ezen korlátozások csak az oltottsággal, vagy természetes immunitással nem rendelkezők számára írható elő a jövőben a jelenlegi tudásunk szerint. Az éttermeket, bárokat, üzleteket, mozikat színházakat, edzőtermeket nem kell bezárni, csak a 3V szabály szerint működtetni. 

    Hiszen a vírusfertőzés veszélye és az oltást tudatosan felvenni  nem akarók veszélyeztetése miatt nem bénulhat meg az ország, egy másfajta katasztrófát előidézve.

    Uralkodj magadon!
    Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.