A tisztifőorvos és az ő feladatai

Müller Cecília országos tisztifőorvos szivecskézik a honvédség oltóbuszánál Faddon, 2021. május 25-én.Fotó: Kiss Dániel/MTI/MTVA

Szél Bernadett ismertette annak a levélnek a tartalmát, amelyben a kórházakat tájékoztatják, miszerint „a jelenleg érvényben lévő NNK utasítás alapján” a védettségi igazolással nem rendelkező, elektív beavatkozásra váró betegeknek saját költségükre kell PCR tesztet készíttetniük, ami nélkül a beavatkozás nem végezhető el. 

Ez viszont aligha felelhet meg az érvényes szabályozásoknak, mivel sem a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK-nak), sem a tisztifőorvosnak nincs jogköre ilyen utasításra.Bírságot hivatalként kiróhat, de nem veheti át a NEAK (régebbi nevén OEP) szerepét. A NEAK  feladata meghatározni társadalombiztosítási kifizetőként egy-egy kezelés, terápia, szűrés árát, illetve azok körét, akik ezt térítésmentesen megkaphatják. 

Ezzel szemben vannak feladatai. A tisztifőorvosnak, azaz Müller Cecíliának sokkal inkább ezekkel, mintsem az életmód- és muffinsütési tanácsaival kellett volna foglalkoznia.

Az alábbi tisztifőorvosi és NNK-feladatokat határozza meg a többi között a szabályozás: 

A tisztifőorvos feladatai:

  • kijelöli a mikrobiológiai referencia laboratóriumokat, valamint a járványügyi feladatok ellátására kijelölt laboratóriumokat.
  • felügyeli és irányítja az adatvédelmi és adatbiztonsági feladatok ellátását;
  • elemzi a védőoltási rendszer működését
  • felelős az állampolgárok tájékoztatásával, panaszaik, közérdekű bejelentéseik kivizsgálásával összefüggő feladatok ellátásáért;
  • felügyeli a transzparencia irányelvek érvényesülését.

Ehelyett a járványidőszakban a következőkkel szembesültünk: 

  • Amikor a WHO maga is azt ajánlotta, hogy szükség esetén akár állatorvosi rendelők is bevonhatók a szükséges tesztelési arány elérése érdekében, akkor Magyarországon kevés laborral, kevés tesztet végeztünk.
  • Az elhunytak adatait Müller Cecília úgy tette közzé, hogy sokszor beazonosítható volt mind maga az elhunyt személye, mind a betegségei. Szomorú emlék marad a fiatalon meghalt brit követségi dolgozó lealkoholistázása.
  • Amennyiben sikeresen elemezte volna a tisztifőorvos a védőoltási rendszer működését, akkor most nem lennének bizonytalan helyzetben a kínai oltóanyaggal oltottak, vagy már megoldási javaslatát is olvashattuk volna.
  • Az állampolgárok tájékoztatása helyett Müller Cecília hol nem válaszol a kérdésekre, hol pedig megpróbálja a válasz határidejét kitolni. Erre talán mindannyian emlékszünk: “Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk?”
  • Az átláthatóság felügyletét oly tökéletesen ellátta, hogy sokmilliárdos kárt okozva sikerült beszerezni a járványban használhatatlan lélegeztetőgépek sokaságát. Hadházy képviselő fel is jelenti Müllert az OLAF-nál, egy 370 milliós szerződés miatt.

A fentiek alapján abban sokan egyetérthetünk, hogy mi és maga az ország is akkor járt volna legjobban, ha Müller Cecília nem tisztifőorvosként, hanem Borbás Marcsi segédjeként oszt meg életbölcsességeket és recepteket a képernyőn keresztül.