A magyar kutatók által is fejlesztett Biontech vakcinával lehetne gyorsan reagálni az újabb variánsokra – Orbánnak mégsem kell

Nem veszünk több Pfizer/Biontech oltóanyagot uniós beszerzésből. Az alábbi Facebook-hirdetésben indokol a kormány: jön még elég, több mint 17 millió nyugati vakcina. A kormány állítása szerint most értük el az 5 millió beoltottat, így amennyiben sikerüne még a továbbiakban minden itt élő polgártársunkat gyerekestől, nagymamástól beoltani, akkor is maradna legalább egy plusz környi vakcina a kínain kívül, az alábbiakból. 

Magyarország Kormánya Facebook oldala

Tehát úgy tűnik, hogy a kormánynak abban igaza van, hogy nem akarja feleslegesen növelni a raktárkészletet .Logikus nem? 

Nem, nem igazán. Akkor lenne logikus, ha a kormány egyáltalán nem akarna több vakcinát vásárolni. Ezt meg nem jelentette ki. Csak az uniós és csak a Pfizer-beszerzésről mondott le.

Magyarország egyébként nem nagy piac, ha újra gáz lesz, és megugrik a kereslet, egyetlen nagy oltóanyag-előállító sem fogja összetörni magát, hogy ide szállíthasson. 

Ha tehát egyéni akcióban, pusztán kipcsak vérünktől hajtva póbálunk meg oltóanyagot beszerezni, az macerás tud lenni. Amennyiben ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy a magyarországi összeomlott egészségügyi ellátórendszer a gyógyszeripart sem hagyta érintetlenül, biztosan nem teszi vonzóvá a hazai beszerzési igényeket. Hiszen egy gyógyszer/vakcina előállító egyik legfontosabb terméke a fiola mellett a bizalom és az átlátható minőségbiztosítás. Így nem szívesen adnak el új készítményeket olyan országokba – amikor máshol is bőven van kereslet – ahol ezen minőségbiztosítási feltétek nem megfelelően teljesülnek. Ugyanis ebben az esetben még a legbiztonságosabb készítménnyel szemben is felléphet bizalomvesztés, a nem megfelelő mellékhatásprofil-jelentés vagy kivizsgálás miatt. 

Hazánkban meg ugye a kínai és az orosz vakcinák behozatala miatt kiherélték az OGYÉI-t. Maga a külügyminiszter dönthet egy-egy vakcina behozataláról, az OGYÉI-nek meg ezt kell jóváhagynia.

Ennek egyenes következménye, hogy a nyugati vállalati kultúrán szocializált gyógyszergyártók jó szívvel biztosan nem küldenek készítményt egy olyan országba, ahol a gyógyszerbiztonsági kérdés ilyen szinten a politika karmaiban van. Pláne ha ez az ország méreténél fogva nem is piac.

És akkor arról az igen fontos dologról is elfelejtett a kormányunk tájékoztatni, hogy nemcsak  a raktárkészlet növeléséről mondott le, hanem a variánsok elleni további gyors védelemről is. Hiszen az ismert tény, hogy a legkorszerűbb mRNS vakcinákat lehet leggyorsabban átalakítani a mutánsok elleni védekezéshez, és az Európai Unió éppen ilyen vakcinát kötött le az elkövetkező évekre. 

900 millió adag ebben olyan oltóanyag, amely a jövőben felbukkanó vírusvariánsokkal szemben is védene. Az 500 milliós lakosú Európai Unióban ez a 900 millió adag éppen elég lenne egy következő vírusmutáns gyors kezeléséhez. Nekünk ez nem kell. Ahogy két év múlva is esedékes újraoltás lehetősége sem.

Magyarországon haltak meg a legtöbben népesség-arányosan a koronavírus következtében a világon, lassan a halottak száma eléri a 30 ezret, de még ezek után sem készülünk fel a legrosszabb lehetőségekre.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Érdekes kis kitekintésként ideteszem, hogy kulturált országban mit is jelent a hazai virtus. A Pfizer/BioNtech amerikai-német fejlesztésű oltóanyag,  amelynek uniós beszerzéséről a miniszterelnökünk a mi nevünkben is lemondott. Míg itthon ezt a vakcinét Pfizernek hívjuk, addig Németországban mindenki Biontechként emlegeti, büszkén, mivel ez a cég – nem mellesleg a tulajdonképpeni feltaláló és szabadalomtulajdonos – német.

Mi is lehetnénk büszkék a BioNtech magyar alelnökére, és magyar munkatársaira, akik az mRNS vakcinatechnológiát át kifejlesztették, de nekünk ez sem kell. 

Túl európai ez is, nem fér össze a pörköltszafttal.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.