“Nem, nem asszonyom, mi nem vagyunk gyilkosok, segíteni próbálunk”

Miközben telefonon beszéltem egy kollégámmal, akit egyébként szakmai kérdés miatt kerestem, kibukott belőle. Ahogyan mostanában sokakból is. 

A párbeszéd fenti foszlányát ez a kollégám hallotta, COVID osztályra vezényelt orvos szájából, miközben egy listáról bogarászta ki az aznapi elhunytak nevét. Ráadásul ennek az orvosnak éppen a COVID kezelés a saját szakterületétől meglehetősen távol áll, és egyébként is ez volt az első napja, ezen az osztályon. 

A fenti történet talán egy picit érzékelteti, hogy azon dolgozóknak, akik ezekkel a betegekkel foglalkoznak, milyen extrém lelki terheléssel is szembe kell nézniük, miközben a tegnapi betegek halálát is fel kell dolgozniuk. És persze azokét is, akik éppen a szemük láttára távoznak, család nélkül, magányosan. 

Kollégám szerint a jövőben nem az lesz a kérdés, hogy hányan hagyják majd el az egészségügyet, hanem sokkal inkább az, hogy egyáltalán ezen dolgozók mentálisan menthetőek lesznek-e.De mi erre nyitunk.

Hiszen egyszerűbb nyitni, mint a valósággal szembenézni és az állástalanokat, a bezárt üzleteket támogatni. Egyszerűbb nyitni, mint tesztelni, szembenézni azzal, hogy bizony sokkal több fertőzött is lehet, aki majd később kerül be a kórházakba. Egyszerűbb nyitni, mint 100 százalékos táppénzt fizetni, ami még az egészségügyi dolgozóknak sem jár automatikusan, azt a Kásler-féle embertelen minisztériummal jóvá kell hagyatni. 

Orbán Viktor: “A WHO is azt mondja, hogy az iskolákat kell legutoljára zárni és legelőször nyitni”  - bár ebben nem annyira biztos, de azért mégis így döntött

Nos, a WHO azért az iskolanyitásokkal kapcsolatban ennél kissé bővebben fogalmaz. Többek között kifejezetten komoly hangsúlyt fektet a tesztelések, a kontaktuskutatás, a kontaktok karanténba helyezésének fontosságára.

Külön felhívja a figyelmet arra, hogy a kisebb gyermekek nehezebben értik meg, és tartják be a szabályokat, éppen ezért ezt a nyitáskor figyelembe kell venni. A fertőzés terjedése érdekében legalább egy méteres védőtávolságot kell kialakítani, és életkornak megfelelő maszkviselés fontosságát is kiemeli az anyag. Apropó arról is külön rendelkezik, hogy kell-e, és mikor maszkot használni a gyermekeknek. Őt év alatt a WHO ajánlás szerint nem kell, Hat és 11 év közötti gyermekek esetében kockázatalapú megközelítést kell alkalmazni a maszk használatára vonatkozó döntésnél, míg 12 évesnél az országban előírtak szerint kell használniuk. 

Meglehetősen érdekes, hogy a miniszterelnök hirtelen a WHO-ra hivatkozik, amikor a járványkezelés eddigi folyamatában pontosan a legmagasabban tett ezen szervezet ajánlására, ahogyan a jelek szerint tesz most is.Hol volt a WHO ajánlás jelentősége, amikor a tesztelés fontosságát hirdette?

Hol volt a WHO ajánlás súlya, amikor a tesztelések fontossága érdekében előírta, hogy még az állatorvosi laborokat is be kell vetni annak érdekében, hogy növeljék a PCR tesztek számát?

Hol volt érdekes a WHO ajánlása, amely azt is kimondja, ha a tesztelések száma még a fenti szabályozással is kevés, akkor nemzetközi segítséget kell kérni?

Ehelyett tiltásokat látunk, katonákkal, fegyverekkel őrzött, lezárt kórházakat, ahová az önkéntes segítők sem juthatnak be. 

Hol vannak az ellenzéki pártok, miért nem segítenek abban, hogy az újságírók megmutathassák: ez nem az avarégetés tüze, hanem ez maga az atomfelhő?Hol vannak ezen pártok képviselői, akik a kórházak ajtaját verik, és kényszerítik ki a hatalomtól, hogy a lakosság, az emberek megismerhessék a valóságot, hogy a Gődények és eszméik ne fertőzhessenek? 

De hol van egyáltalán Orbán Viktor, aki tavaly ilyenkor az üres kórtermekben beöltözve páváskodott, most meg nem látja a lélegezettet betegeket a műtőben?

Orbán Viktor miniszterelnök megtekint egy kórházi eszközt 2020 áprilisábanForrás: Orbán Viktor/Facebook

Miért nem juthatnak be a kórházakba az önkéntesek segíteni, enyhítve az ott dolgozók terheit, esélyt adva a túlélésre? 

Miért nem gondoskodnak a kórházakban dolgozók mentális védelméről, hogy holnap is legyen, aki betegeket lát el?  

Talán azért, mert 

“A teraszok fontosak… Kifejezetten bátorítjuk a vendéglátósokat, hogy tegyék ki a székeiket és nyissák ki a teraszokat, ás nyissák ki a kerthelyiségeiket.”-Orbán Viktor 2021.04.16 rádióinterjú. 

Ugyanezen a napon a halottak száma elérte a 24762-t, az egészségügy minden szintje szinte teljesen leállt, a most az már nem kérdés, de a jövő még lehet az.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.