Baljóslatú a kép, amit a számok és a görbék rejtenek

Hetek óta gyakorlatilag stagnál a  lélegeztetett betegek az Operatív Törzs által kommunikált száma. Kisebb ingadozások megfigyelhetők, de november 21. után tízszázalékos eltérésnél nagyobb ingadozás alig-alig figyelhető meg, amit jól érzékeltet a pandemia.hu ábrája. Hasonlóan alakulnak a kórházban kezeltek számai is, itt sem figyelhető meg jelentős ingadozás.

Nem ilyen egyenletes a napi új fertőzöttek száma, ez már jelentős különbséget mutat a kórházban kezeltek és lélegeztetőgépen levők számához képest, a két végpont a 2219 (nov. 29) és a 6819  (dec. 8) új fertőzött egy adott napon. 

Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a hosszabb periódusban is, ami november 21-től a mai napig tart, a kórházakban kezelt betegek, valamint a lélegeztetett betegek száma független a fertőzöttek számának ingadozásátólAmi elég valószínűtlen, hiszen amennyiben elfogadjuk az eukledeszi geometria és matematika alapjait, az azt sugallná, hogy van valamilyen közel-távol, de állandó arány az új fertőzöttek száma és a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen kezeltek száma között. 

Azaz a fertőzöttek diagramja a többi változóval, azaz a kórházban kezeltek és lélegeztetett betegek görbéivel hasonló alakzatúnak kellene lennie.

Az persze elképzelhető, hogy a 150 tagú, húszas éveikben járó tiszaberkenyei curling csapat tagjai pont egyszerre lesznek fertőzöttek, ahogyan az is, hogy Mága Zoltán és Ákos is online fertőzik hallgatóikat, így módosítva a statisztikát, magyarázva a ki-kiugró fertőzött számokat és a nem megugró kórházi kezeltek számát. 

Azonban talán mégiscsak az a valószínűbb, hogy a matematikai tudásunkat meghaladó eltérést az magyarázhatja, hogy vagy ötletszerűen írnak be számokat a koronavírus.gov.hu honlapra, és/vagy telítődtek a kórházak és az intenzív osztályok is. Ennyi hely van, ezért többé kevésbé ezeket a számokat látjuk mindennap. 

Az ötletszerűségre és a számok kozmetikázására sokszor és sokan felhívták már a figyelmet, amit Müller Cecília rendszerint adattorlódással magyaráz,  jelentsen az bármit is.

A számokkal való bűvészkedés rendszerint éppen a járvány súlyosságának tagadására irányul, azaz amennyiben ez előfordul, inkább kevesebb fertőzöttet, kórházban kezeltet, lélegeztetett beteget, vagy elhunytat fogunk látni, mint amennyi a valóságban van, hiszen a kormányzat érdeke az, ha a helyzet kevésbé tűnik súlyosnak. 

Tessék emlékezni: “mindenkit meg fogunk gyógyítani”. 

Legkönnyebben a fertőzöttek számát lehet módosítani a politikai megrendelés alapján, amihez az is hozzájárul, hogy a gyanús eseteket nem látjuk, csak néhány nap múlva szerzünk majd róluk tudomást, amikor megérkezik a pozitív PCR-teszt eredményük. Addig ezek a betegek nincsenek a rendszerben, még akkor sem, ha tömegével foglalják el a kórházi ágyakat, esetleg már olyan állapotban kerülnek be, hogy intenzív terápiás ellátására, vagy lélegeztetésre szorulnak. Mert bármilyen meglepő is, sajnos vannak akik ilyen állapotban kerülnek be a kórházakba. Sokan ugyanis visszautasítják a kórházi körülmények miatt a kezelést, és a legutolsó pillanatig várnak.

A kórházak telítettségére mi sem utal jobban, hogy - ahogyan a tavaszi szégyenletes ágyfelszabadítás alatt - most küldenek haza aktív fekvő betegeket, például a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetből, azért hogy új COVID részleget alakítsanak ki. És nem véletlenül tervezik egy új konténerkórház megépítését sem a most felvett EU-s hitelből.  És amikor a kórházak megteltek, akkor ez alól nem kivétel az intenzív osztály sem, ami azt is jelenti, hogy szinte biztosan nem kaphat minden beteg megfelelő intenzív terápiás ellátást. Mielőtt azért nagyon megdöbbennénk, önmagában ebben nincs semmi új, békeidőben is jellemezte a hazai ellátást, sőt a nyugat-európai ellátást is az a tény, hogy nem minden beteget vesznek fel az intenzív osztályra, a reménytelennek tartott esetek életvégi kezelése és szenvedéseinek enyhítése általában nem ezen kiemelt osztályok feladata. 

A kérdés csak az, hogy ma mit jelent a reménytelennek tartott eset, akin nem tud már az intenzív terápia sem segíteni, vagy aki már a helyhiány, illetve még inkább a szakemberhiány miatt nem számíthat ilyen kezelésre? Lejjebb került-e vajon a léc a döntésnél, és olyan betegre is nemet kell mondani, akit a járvány előtt még felvettek volna az intenzív osztályra? 

Lehet a miniszterelnök kezében öt ász meg 16 ezer lélegeztetőgép, ha a normál meneten felüli 650 lélegeztetett beteggel együtt sem tudunk összesen kétezer betegnek intenzív ellátást biztosítani. 

A pohár meg betelt!