Szakmai szervezetek asszisztálásával próbálja megakadályozni az EMMI, hogy az orvosok tisztán lássanak

Sok-sok éve láttam egy dokumentumfilmet, amely az indiai tűzoltók életéről szólt. Ebben a filmben, valamely sokmilliós nagyvárosban hatalmas tűz volt, iszonyatos fekete füsttel égtek a felhalmozott gépjárműgumik. A tüzet és a gomolygó fekete füstöt  a városból mindenhonnan látni lehetett, nem volt nehéz a tűzforrás beazonosítása és megtalálása sem. Mégis, amikor a tűzoltók a kapukhoz értek, a biztonsági őrök a “nincs itt semmiféle tűz és látnivaló” jól ismert nemzetközi jelével próbálták letagadni a letagadhatatlant és becsukni a tűzoltók előtt a kaput. Pontosan így tesz Magyarország felelős kormánya is, amikor a COVID kapcsán keletkezett egészségügyi adatokat nem teljes részleteiben, vagy esetleg csak kozmetikázva teszi megismerhetővé. Azonban a járvány kapcsán eljutottunk arra a pontra, hogy az a bizonyos füst már mindenhol jól látható, szaga érezhető. Ennek talán legkézenfekvőbb bizonyítéka az, hogy a koronavírusban elhunytak száma furcsa módon nem növekedik abban az ütemben, ahogyan ezt a matematika diktálja. 

Hasonlóan különös volt annak a webinárium (internetes szimpózium) sorozatnak az utolsó alkalma, ahol az ország különböző pontjain dolgozó intenzív terápiás szakemberek mondták el azokat a tarthatatlan állapotokat, amelyek a hazai járványkezelést jellemzik, szemben a kormányzati kommunikációval. A webinár sorozat egyébként a Transzlációs Medicina Munkacsoport által létrehozott Mentorháló szervezésében jött létre, és igen fontos hiánypótló munkát végez. A járvány kitörése óta osztja meg a legkorszerűbb eljárásokat és gyógymódokat az egészségügyi dolgozók között. Naprakész, friss és a betegellátás szempontjából kulcsfontosságú információkat szolgáltat, mindezt ingyen, a szervezők saját szabadidejéből gazdálkodva.Az előadássorozatot következő alkalmát mára tervezik és már a témaválasztás során előzetesen kérdéseket intéztek a szervezők a többségben egészségügyi résztvevőkhöz. Ezek olyan témaköröket érintenek, amelyeket egy tisztességes egészségügyi rendszerben bárki két kattintással el tudna érni. Mint például az adott kórházban rendelkezésre álló gyorstesztek, vagy a lélegeztetett betegek aránya az intenzív osztályon kezeltekhez képest, illetve ezen betegek halálozási mutatója.

A kérdések és az arra adandó válaszok jellegéből felsejlik, hogy ezek egytől-egyig közérdekű adatok, amelyek megismeréshez alapvető jogunk van. Sőt az egészségi kormányzatnak magának kellene ilyen adatbázisokat létrehoznia. Tessék csak példaként megnézni az angliai intenzív terápiás adatbázist, amely naprakész és teljes mértékben publikus, hogy mihez férhet hozzá egy nem a kádári rendszerben szocializálódott egészségügyi államtitkár.

Csakhogy értelemszerűen a sztálini logika egészen mást mutat, mint az angol, éppen ezért megpróbálja azt is megakadályozni, amit maguk az ellátásban szereplők tudnának összerakni, azaz azokat az adatokat, amelyek ismeretében javíthatnának az ellátás minőségén. Ugyanis a tegnapi napon az EMMI által létrehozott szakmai szervezet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tagozat az alábbi fenyegető levelet küldte az intenzív terápiás doktorokat tömörítő társaság, a MAITT (Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság) számára. 

Ez utóbbi társaság (ne tessék elveszni még, a MAITT) pedig, a minisztériumi levelet gátlások nélkül továbbította azt a tagjai, azaz az orvosok számára.  Magát a levelet először Falus Ferenc, tette ki az oldalára, majd a Népszava is foglalkozott vele. Falus így kommentálta: “Mindenki kussoljon! Az adat a miénk, azt csinálunk vele amit akarunk! Ezt üzenik nekünk ezzel a levéllel!!” Nagyon úgy tűnik, hogy a MAITT (tudják az intenzív terápiás szakorvosokat tömörítő szervezet) nagyon meg akart felelni a minisztériumi elvárásoknak, ezért a levél továbbítása mellett ma még egy plusz közleményt is kiadott a tagjai számára, amely szerint a “nem kormányzati megkeresésekre való adatszolgáltatás a szakmai kollégium hatásköre” - azaz az EMMI által vezérelt szervezet hatásköre a közérdekű adatok kiadása.

Hogy tisztábban lássunk, vegyük elő még egyszer az első levelet, amelyet a kormányzat által létrehozott Egészségügyi Szakmai Kollégium Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tagozatának elnöke, írt a MAITT számára, miszerint: 

“Kérem, hívja fel a MAITT tagságának figyelmét arra, hogy a COVID-19 ellátással kapcsolatos adatszolgáltatást és adatvédelmet az eljárásrend szabályozza. Mielőtt bárki külső, nem kormányzati megkeresésekre adatot szolgáltat (betegforgalom, halálozási adatok, humánerőforrás-helyzet), célszerű az ezzel kapcsolatos szabályokról tájékozódnia.”

Ebben a levélben azt sejteti az EMMI miniszter által kinevezett Szakmai Kollégium, hogy az olyan közérdekű adatok, mint a betegforgalom, a halálozási adatok, a humánerőforrás-helyzet megismerését egy valamilyen Kásler-Müller féle eljárásrend szabályozza. 

Csakhogy én végigkutattam az összes eljárásrendet, ilyen szabályozással nem találkoztam, de amennyiben született is volna egy ilyen jellegű eljárásrend, az nem írhatja felül az idevonatkozó törvényeket, mint például a közérdekű adatokkal kapcsolatos 2011. évi CXII. törvényt (az információ önrendelkezési jogról és az információszabadságról).  Tehát az emberminisztérium erőből próbál meg adatokat visszatartani, akkor is ha ezzel törvényt sért. Külön szégyene az ügynek, hogy a MAITT-nak, azaz a szakmai alapon létrejött társaságnak alapfeladata lenne az, amit a Mentorháló elvégez és amihez ez a fórum adatokat gyűjt. És  ahelyett, hogy teljes mellszélességgel támogatná ezen szakmai törekvést, gáncsolni és ellehetetleníteni próbálja azt.

Nem egyedülálló ez a fajta reakció arra, amikor a káoszban valaki megpróbálja megfogalmazni a problémákat, hogy azokra megoldást találjon a betegek érdekében, akkor a hatalom kinyújtott keze azonnal eléri. Ahogyan elérte a Magyar Nemzet mocskolódása Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvost, a Magyar Orvosi Kamara titkárát, aki a rendkívül súlyos helyzetre hívta fel a figyelmet, de ugyanígy rászállt a Magyar Nemzet Lovas András aneszteziológusra és én is voltam már főszereplője a Bayer-shownak.

E díszes társaság közé állt be az Egészségügyi Szakmai Kollégium Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tagozata és a MAITT is.Azonban, miközben a valóságról próbálják elterelni a figyelmet, a halottakról nem tudják. “egészségügyet felkészítettük…mindenki megnyugodhat, ha elkapta ezt a betegséget meg fogjuk gyógyítani.” -Orbán Viktor szeptember 16-i beszédéből.

Azóta 3354 ember halt meg Magyarországon a SARS-CoV-2 járvánnyal kapcsolatban. 

Bárhogyan is próbálnak sumákolni az adatokkal, sajnos a temetők nem hazudnak. 

Hogy a tisztánlátást segítsük kérem a kollégákat, hogy küldjék meg nekem a rontgenblog@protonmail.com címre a november 3-i és 13-i koronavírussal kapcsolatos halálozási adatokat, betegadatok nélkül, de beazonosítható intézménnyel.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.