Akivel csak lehet, botrányosan kiszúr az új tesztelési eljárásrend és a PCR tesztek hiánya

Szinte teljesen összeomlott a koronavírus PCR tesztelése (a koronavírus kimutatására alkalmas molekuláris biológiai teszt), ami sokkal mélyebb problémákat okoz az egész rendszerben, mint ezt sejtenénk. 

Az már nem ritka, hogy több mint egy hetet kell várni a vizsgálat után, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elkaptuk-e a fertőzést, de most már nem egyszer előfordul az is, hogy a tíznapos karantén előbb lejár, minthogy megérkezne az azt felszabadító eredmény.Amire már nem is lesz szükség, hiszen a Kásler-Müller gondozásában megjelent legújabb eljárásrend szerint így is, úgy is otthon kell maradnia annak, akire akárcsak a COVID fertőzés gyanúja is vetül. Ugyanis már PCR teszt nélkül is COVID fertőzöttnek nyilváníthatja a Kásler-Müller szerzőpáros által leírt típusos tünetekkel jelentkező beteget (típusos tünetek: láz, nehézlégzés, köhögés, hirtelen szaglás-, ízérzékelés zavara). Ezen betegek akár COVID fertőzöttek, akár egyéb, például influenza-szerű problémájuk van, otthon fognak maradni legalább tíz napig, ha a fene fenét eszik, akkor is. Sőt ezen betegek szoros kontaktjai és családtagjai is így fognak járni. De még azon bátrak is, akik nem focisták és üzletemberek vagy diplomaták és külföldi látogatást merészeltek eszközölni, majd ezek után hazajönnek. Ők is otthon fognak maradni tíz napig, mert e körnek a karanténból való feloldását nem engedélyezi az új eljárásrend, azaz két negatív PCR teszt ellenében sem szakíthatják meg a rájuk kirótt tíz napos karantént, amit mindenképpen le kell tölteniük.

Ezzel ismét odaver a kormány a munkanélküliségnek és még mélyebbre tolja az amúgy is tántorgó gazdaságot.Pedig Orbán az iskolák megnyitásával pont ezt akarta elkerülni, ne maradjon otthon a szülő a gyerek miatt. Sajnos azonban az egészségügyi think tanknek nem sikerült azt az egyszerű matematikai modellt sem felállítani, amely megmutatta volna, hogy ha egy COVID-gyanús esethez egy teszt kell, akkor napi ezer ilyen esethez pedig ezer tesztre lesz szükség.

És ugye, ki gondolta volna a nyári napsütésben, a Lady MRD fedélzetén, hogy  szeptemberben is itt lesz még a koronavírus velünk, és még Müller Cecíliát is reaktiválni kell? Ugyanúgy lehetetlen lett volna erre felkészülni, mint a holland-magyar 8-1-es vereségre. 

Ez mára oda vezetett, hogy rossz és rosszabb megoldások között kell azonnal választani, akkor, amikor a gazdaság és azt működtető emberek egészsége között kell egyensúlyozni.Ami, legyünk őszinték, nem igazán sikerült most sem. Mert például amikor világossá vált a kormány számára, hogy a napi PCR teszt kapacitások kimerültek, a rendszer nem tudja már sokszor egy héten belül sem kiszolgálni az igényeket, akkor elkezdődött a kétségbeesett többirányú kapkodás. 

Ennek egyik eredménye a hatósági árassá vált PCR vizsgálat, amely hatására nemhogy növelték volna a meglevő laborkapacitást, ezzel is elősegítve az eredmények gyorsabb megismerését, hanem csökkentették azt, hiszen több laborszolgáltató is bedobta a törölközőt, és befejezte a COVID PCR szűréseket ezen az áron.

Mindemellett megpróbálták a kérdést közgazdasági alapon is kezelni a kereslet-kínálat törvényének megfelelően. Először a kínálati oldalon próbáltak meg PCR kapacitást növelni, ugyanis egy szeptember 17-én megjelent határozat alapján a nyári 8 PCR akkreditált labor helyett már 13 szerepel, tehát öttel több, mint a tavaszi hullámban. Igaz ebből kettő csak dolgozókra és saját betegekre, egy pedig ezeken felül még gyerekekre szűr. 

Sajnos azonban ez a laborkapacitás is meglehetősen kevés, összehasonlítva a tavaszi csúccsal. Akkor május 22-én, amikor 78 új fertőzöttet detektált a rendszer, végezték el a tavaszi időszakban legtöbb PCR tesztet, 8290-et, míg a jelen periódusban pedig éppen tegnapelőtt történt a legtöbb tesztelés (13640 db), és aznap - szeptember 23-án - 951 beteget találtak.

A kínálati oldal láthatóan elégtelen növelése mellett megpróbálták a keresleti oldalt is szabályozni, azaz azok számát csökkenteni, akik számára PCR tesztet kell előírni, vagy akik ahhoz szeretnének hozzáférni.

Így jutottunk el oda, hogy a háziorvosok a fenti négy tünet alapján diagnosztizálhatják a COVID fertőzés gyanúját, karanténba vágva ezzel akár azonnal egy egész családot tíz napra. 

Hiába ugyanis egy, a tünetek alapján kimondott diagnózist megcáfoló PCR teszt, akár ha kettő is van belőle, nem szabadulhat a karanténból a tíz napos határidő előtt senki sem.Tehát, központilag tették értelmetlenné a karanténban lévők tesztelését, ezzel is csökkentve a tesztek iránti dömping szerű keresletet.  

A fenti intézkedések ellenére, vagy azok hatására, sajnos a terhelés nem csökkent számottevően. Így amellett, hogy a gazdaságból megint jelentős számú munkaerőt vonnak el - akár olyan emberek tömegeit is, akik egyébként nem is találkoztak koronavírussal, csak ehhez hasonló tünetei voltak - a PCR eredmények továbbra sem érkeznek gyorsabban.

Következésképpen a rendelkezések eredménytelensége mellett a munkanélküliek száma is meredeken emelkedni fog, hiszen nyilván újabb és újabb munkahelyek fognak megszűnni, egyre több és több munkanélkülit eredményezve azzal , hogy boldog boldogtalant tíz napig karanténba zárnak. 

A munkanélküliség növekedésére erőteljesen rásegít majd az iskolákban tanuló gyerekek orrfolyás esetén is kötelező háziorvosi igazolása. Hiszen ki marad otthon addig a gyerekkel, amíg a háziorvost el nem érik? Azt a háziorvost, aki napi 12 órában igazolást gyárt, mert erre kötelezi őt a jelenlegi eljárásrend, miközben próbálja az alapfeladatát is ellátni.

Az immár a felnőtt után a gyermek háziorvosi rendszert is megbénító rendelkezést maga az országos tisztifőorvos jegyzi ezzel a Magyar Hangban megjelent nyilatkozatával:  “Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint nem indokolt, hogy a szülők saját maguk igazolják az egyszerűbb betegség elmúltát. Mint mondta, jelenleg nem várható el a szülőtől, hogy meg tudja ítélni gyermeke állapotát.” 

A háziorvosi rendszerek ellehetetlenülése mellett a dominó nem áll meg, mert a most elkezdődött vezénylésekkel az éppen magához térő szakellátás is be fog dőlni, merthogy onnan is munkaerőt fognak elvonni a növekedő kórházi terhelés miatt. Amely terhelésnövekedés - láss csodát - az elmaradt COVID PCR teszt szűrésekre vezethető vissza. Ugyanis nagyon sok kórház olyan betegekkel van tele, akikről még az akadozó és lassú eredményt biztosító PCR tesztelés miatt nem derült ki, hogy valójában fertőzöttek-e vagy nem. És amíg eredmény nincs, addig ezek a betegek, akik nagy része idősotthonból érkezett, oda nem mehetnek vissza. Így rengeteg kórházi ágyon fekszik egyébként a körülményekhez, vagy általános állapotukhoz képest jó karban lévő idős beteg, akik a teszt eredmények hiánya miatt nem mehetnek vissza az otthonukba. Lekötve aktív kapacitást és munkaerőt, akikre éppen azoknak lenne szükségük, akik egyéb problémával kerülnek kórházi felvételre. 

És mit tesz majd az egészségügyi vezetés azért, hogy ezen az idősotthonokból érkezett betegek ápolását végző dolgozókat helyettesítse? Hát persze, hogy valahonnan vezényel,és az ott keletkező lyukat is vezényléssel tölti be, csakhogy nagyon hamar rá kell döbbenni arra, hogy a vezényelhetőek száma is véges, és akkor már a karmesternek is be kell állnia zenélni.

Így harapja meg a kígyó a saját farkát és készíti elő azt az ördögi kört, amely végén a teljes összeomlás van, ahova öles léptekkel tartunk egyre sebesebben.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.