Péntektől Budapestre kell szállítani minden súlyos állapotú koronavírusos beteget, ha szállítható

Az egészségügyi vezetés és az operatív törzs rendszeresen péntek délutánokon, vagy éppen három napos ünnep előtt este ad ki fontos utasításokat. Aki életében megfordult már legalább egy alapszintű menedzsertréningen, az tudja, hogy a vezetés akkor időzít péntek délutánra, pláne estére bejelentést, ha azt akarja, hogy a dolgozóknak már ne legyen idejük a munkahelyen reagálni rá. Ha meglepetésszerűen, agresszívan akarnak átvinni valamilyen döntést. Például az elbocsátásokat ezért szokták ilyen időpontokban intézni.

Hogy egy komoly járványhelyzet közepén az egészségügyi vezetés miért úgy kommunikálja  a döntéseit, hogy a dolgozóknak esélyük se legyen fölkészülni a hétvége előtt – rejtély. Most hétvégén két fontos rendelkezés is jött.

Az egyik az éppen május 4-én kiadott egészségügyi újraindítással kapcsolatos, illetve annak gyengítése. Visszavontak egy nyilvánvalóan életszerűtlen, végrehajthatatlan utasítást: immár nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti koronavírustesztet (PCR-t). (Ezzel az előző bejegyzésben foglalkoztam.) 

Ebben a rendelkezésben, mint írják, a szakmai kollégiumok átgondolták az eljárásokat, így sok eddig életveszélyes protokollt írtak át.

Azonban így is benne maradt az eljárásrendben a hospice-palliatív ellátás keretében a maszkos lélegeztetés, valamint a neonatalógiai ellátásban a légúti leszívás, vagy a lélegeztetés minden formája. Tehát ezen beavatkozások előtt PCR-tesztet kellene végezni. Dehát az ember nem tervezetten akar maszkkal lélegeztetni, vagy koraszülötteket lélegeztetőgépre rakni, légúti váladékot sem viccből, vagy passzióból szívna le az orvos, hanem azért, hogy a beteg meg ne fulladjon.

Tehát a módosított eljárás sem sikerült, de hátha lesz majd harmadik kiadása is a miniszteri levélnek.

Amire levonul a járvány, talán sikerül kitalálni a szakmailag megfelelő eljárásrendet.

A másik rendelkezés merőben új információkat tartalmaz, és ez érkezett az ellátókhoz hamarabb, mert még voltak oly' kedvesek péntek délután kiküldeni. Ezt a levelet Müller Cecília jegyzi és Kásler Miklós EMMI miniszter hagyta jóvá.

Ebben az áll, hogy a beutalási rend megváltozik május 8-tól (ne felejtsük, a levelet szintén május 8-án írták meg, és aznap délután küldték ki), az alábbiak szerint:  

„A koronavírus (2019-nCOV) fertőzés jellege és tünetei alapján a továbbiakban – kapacitásai mértékéig – a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (továbbiakban DPC – a szerk.), valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látja el a középsúlyos és kritikus állapotú, szállítható betegeket. A gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, vagy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani.”

Tehát: az ország egész területéről ebbe a két intézménybe kell szállítani a koronavírusos betegeket, akik súlyos, vagy kritikus állapotban vannak. Azaz ide kell eljuttatni a lélegeztetett, szállítható állapotú betegeket, akár még az egyetemi klinikáról is.

Ez szakmailag sincs rendben. Nagyon nincs.

A beteg bármilyen mozgatása, legyen csak egy CT-vizsgálat miatti fuvar a szomszédos épületbe – kockázat. Csak indokolt esetben szabad kritikus állapotú betegeket szállítani. Az indokolt eset azt jelenti, hogy az eddigi ellátóhelyen nem áll rendelkezésre valamilyen diagnosztikai, vagy terápiás lehetőség, amire a gyógyulás érdekében szükség volna.

Az új rendelkezés viszont olyan esetben is szállíttat betegek, amikor a fenti indokról szó sincsen. Hiszen mi biztosíthat ma Magyarországon jobb ellátást, mint például egy egyetemi klinika, amelyben vagy közvetlen környezetében  megtalálható szinte bármely speciális terápiás eszköz, vagy diagnosztikai lehetőség, ami az országban elérhető. Mégis el kell majd szállítani a beteget, messzire, föl, a budai hegyekbe, az egykor szanatóriumnak nevezett Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

Nehezíti a helyzetet, hogy a betegszállítás a jelen szabályzások szerint csak földi úton történhet, tehát adott esetben a fél országon keresztül kell zötyköltetni a beteget. Légi (helikopteres) szállítás COVID fertőzött beteg esetén tervezetten nem jön szóba. Egyrészt nehézkes a helikopter utólagos fertőtlenítése, másrészt jelenleg ez a szabály. Ráadásul a két fogadó intézmény egyike sem rendelkezik megfelelő leszállóhellyel.

Az nem lenne értelmetlen szándék, hogy a járvány jelenlegi szakaszában koncentrálják a betegeket néhány intézménybe, így a korábban kiürített ágyakat átadhatják más, nem koronás betegeknek. De az már teljesen érthetetlen, hogy miért kell Budapestre hozni az összes covidbeteget, amikor vidéken is vannak megfelelően felszerelt, és már kiürített kórházak, kórházi osztályok. Miért kell több száz kilométert utaztatni mondjuk egy súlyos állapotú debreceni koronást, amikor a debreceni egyetem klinikáján kifogástalan kezelést kaphatna?

A szakmai feltételeken kívül, azonban vannak más okok is, amelyek aggodalmat kelthetnek.

Aki járt mostanában a Korányiban, az nehezen fogja megérteni, hogy miért lennének ott jobb helyen a betegek.  Az alábbi képek is jól illusztrálják, milyen állapotban van az intézmény: 

Mindeközben a kormány patyomkinkórháza, a Kiskunhalasi Csoda Konténerkórház, amit a koronavírus fertőzöttek ellátására húztak fel, tök üres. 

Akárhogyan is nézzük, a betegek ebbe a két lepusztult intézménybe való szállítása egészségügyi érdekeket nem szolgálhat. Legföljebb politikait. Ha Budapesten van az összes kritikus állapotú koronavírus-fertőzött beteg, akkor a budapesti halálozási számok romlanak. Amennyiben a betegek túlélik a szállítást.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.