Nemzetbiztonsági érdek

Még általános iskolás koromban került a kezembe egy hivatalos levél, amit apámnak írtak. Ő abban az időben éppen Magyarország egyik legnagyobb építésipari vállalatának volt a számítástechnikai osztályvezetője. Akkor még nem ismerték azt a fogalmat, hogy informatikus, így apám is jobb híján programozó-matematikusként dolgozott, és vezette az osztályát. A levélben pedig annak a kérelemnek az elutasítása állt, amit a vállalat terjesztett elő a MATÁV-nak. Ebben a levélben népgazdasági érdekből kértek Kunetz elvtárs számára telefonvonalat. Ugyanis bármilyen munkaidőn kívüli számítástechnikai probléma miatt taxit kellett küldeni ahhoz is, hogy erről egyáltalán tudomást szerezhessen. Sajnos azonban Kunetz elvtárs nem volt sem párttag, sem az akkori rendszerrel különösebben szimpatizáló valaki, sőt, így népgazdasági érdek ide, vagy oda, pontosan azt kapott, de nem telefont.Most itt van nekünk ez az egész egészségügyi társadalom, orvosostul, szakdolgozóstul, egyéb kórházi dolgozóstul és a többi. Azt kéri ezektől az emberektől most a kormány két tagja, Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós Emmi miniszter, hogy legyenek oly kedvesek és annak ellenére, hogy folyamatosan a szájukba szarnak, most érezzék át nagy hirtelen a nemzetbiztonság fontosságát. Azt kérik ugyanis az összes egészségügyben dolgozótól - az Operatív Törzs nevében - hogy “a járványhelyzet idejére szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat saját maguk, családjuk és a betegek élete, biztonsága és egészsége érdekében…Kérjük őket, hogy maradjanak most itthon, és legyenek elérhetőek!”Amikor megláttam a felhívást, nem is tudtam hirtelen, hogy honnan kezdjem, annyira, de annyira pofátlan. 

Talán a végéről közelítek, onnan, hogy az egészségügyi dolgozók egészsége nemzetbiztonsági érdek. Nem kívánom részletezni a gyászos statisztikákat az orvosok és más egészségügyi dolgozók halálozásával kapcsolatban, hiszen eddig sem volt fontos az a döntéshozók számára, hogy nagy részük a boldog nyugdíjas évekből vajmi keveset élvezhet. De talán az alapvető fontosságú, hogy most a NAGY JÁRVÁNY idején legalább az ellátóknak jusson elegendő és megfelelő védőeszköz. Mert amit most nagy csinnadrattával a háziorvosoknak a rendelkezésére bocsátanak, az nem megfelelő. Hiszen a sebészi maszk, amiből most a háziorvosok nagy kegyesen kaphatnak fejenként ötven darabot, az nem véd, az arra alkalmas, hogy a már megfertőzött beteg ne köpködje szanaszét a vírusait, de nem véd. Erre a feladatra FFP3 maszkokra lenne szükség, ezt azonban nem kaptak, annak ellenére nem, hogy a február eleji parlamenti meghallgatáson éppen a belügyminiszter úr ecsetelte, hogy milyen sokat legyártottak már a büntetésvégrehajtás intézményei. 

Ha van, akkor hol van az a rengeteg mennyiség, amiről szó volt? Eladták más országoknak busás összegért, vagy az Operett Törzs operett szervezetének a raktáraiban porosodnak? Esetleg Kínához hasonlóan a politikusoknak osztották szét először az ellátók helyett? Miért nem kaptak már régen megfelelő felszerelést az üzemorvosok és a háziorvosi ügyeletek dolgozói? Hogyan legyen így nemzetbiztonsági érdek az egészségügyi dolgozók egészségügyi állapota? 

Ha már ez úgy nem valósult eddig meg, hogy az a fizetésekben is meglátszódjon. Itt van egy januári rezidens bérlapja, ügyeletekkel, pluszmunkával kicsivel többet kap kézhez, mint a garantált bérminimum bruttó értéke. 

Ez egyébként pontosan annyira elég, hogy még a bankok is röhögve nyilvánítják hitelképtelennek. Ahogyan meg is teszik, lásd ezt a rezidenst:

mindeközben

Nem szégyellik magukat a tisztelt Operett Törzs tagjai, hogy annak ellenére, hogy sok helyen nem biztosítanak megfelelő védőeszközt, hogy eddig ezt a szektort oly semmibe vették, és most ezzel jönnek elő? Mert az nem kétséges, hogy az egészségügyi dolgozók jóléte nemzetbiztonsági kérdés, azonban ez nemcsak egy járvány esetén az, hanem békeidőben is. Éppen ezért ideje lenne a kormánynak is ennek érdekében a frázisok puffogtatása helyett valami hatásosabbat is tennie. Lehetne kezdeni azzal a béremelési javaslattal, amit a Magyar Orvosi Kamara nemrég készített el, és amit követően azonnal jönnie kell a többi egészségügyi dolgozó ennek megfelelő arányú béremelésével. 

Aztán lehetne azzal is folytatni, hogy a jelenlegi poshadt és dohos gondolkodású, inkompetens EMMI-minisztert már tegnap menesztik, nemzetbiztonsági érdekből. Helyére pedig önálló egészségügyi minisztériumot képviselő, kompetens minisztert ültetnek. 

Talán itt kezdődik a nemzetbiztonsági érdek, és ennek a következménye lehet az egészségügyi dolgozók itthon maradása és egészsége is.