Orbán Viktor bejelentette, hogy a következő években sem lesz tényező az egészségügy, majd megnevezte a felelősöket is

Tegnap Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az egészségügyről is beszélt, sokat beszélt. Jó hírként közölte, hogy az elkövetkező 2-3 évben az ápolók fizetése talán utolérheti majd az üzletláncokban dolgozó árufeltöltők bérszintjét is. 

Lelkesen bejelentette azt is, hogy azokban a kórházakban, ahol az elmúlt három évben nem volt felújítás, ott tatarozni kell a várótermeket és a kórtermeket, szociális helyiségeket. Erre forrást külön nem ad, hanem az EMMI miniszterét arra kéri, hogy a fejlesztési pénzeket erre a célra csoportosítsa át. Sőt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni. Hogy világos legyen, ez azt jelenti, hogy addig míg az összes állami és egyházi tulajdonú kórház és ezek fekvőbeteg-intézményei (ezek száma telephelyekkel együtt több száz) nincsenek kiglancolva, addig nincs újabb CT, MR, sem PET CT, de daganatos kezeléseknél használt gyógyszerek sem, nem beszélve egyéb fejlesztésekről, így a szuperkórházról sem.Lesz viszont meddőségi kezelés ingyen, már a jövő hónaptól. 

Ez ugyanis prioritást élvez, mégpedig olyannyira, hogy az összes állami finanszírozású meddőség kezelésével foglalkozó intézmény felvásárlása után a meddőség kezelésében használatos gyógyszerek ingyenesek lesznek az arra rászoruló párok számára. A bökkenő az az, hogy ez valószínűleg csak az állami ellátásában érhető majd el ingyen, ezzel megszüntetve a magánellátást ebben a szektorban. Hiszen ki fizetne ki több millió forintot, amikor ez ingyenesen elérhetővé válik? Így a meddőséggel foglalkozó  magánintézmények gyorsan tönkre fognak menni, elsorvadnak. Ezt alá is támasztotta a miniszterelnök ezekkel a szavakkal „kivontuk a piaci versenyből ezeket a kezeléseket”, valamint „az állam a jövőben nem fog engedélyt adni magánszolgáltatóknak meddőségi központok létrehozására”, és volt még szó homályos bioetikai szempontokról is. (A Medicalonline cikke szerint.) 

Végsősoron ez az államosított humánreprodukciós program a segítség helyett sokkal többet fog ártani azoknak, akik meddőséggel küzdenek.Hiszen verseny nélkül a beteg visszakerül az állami, korrupció övezte, borzasztóan alacsony színvonalú, hálapénz-vezérelt egészségügybe. Mert a hálapénz rendszere is egészen biztosan fenn fog maradni, hiszen az ápolók béremelésével szemben az orvosokról nem esett szó. A festés előrébb való, míg a pénzügyi tisztulás még várhat.

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart hivatalában január 9-én.Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

De a bejelentett változások legnagyobb vesztesei – a betegek mellett – azok a nagyobb nemzetközi cégek lesznek, amelyek az egészségügy beszállítói. A miniszterelnök nyilvánvalóvá tette ugyanis, hogy a kórházak a jövőben nem halmozhatnak fel további adóságokat, ennek súlyos következményei lesznek. Utalt arra – az Mfor szerint –, hogy az tanácsolta EMMI miniszterének, nyúljon hozzá bátran a kórházi beszállítók „extraprofitjához”. Ezzel kinevezve gyakorlatilag bűnbaknak a nagy beszállítókat. Tehát visszaértünk az évekkel ezelőtti kommunikációs panelekhez, most éppen a kórházi beszállító multik lesznek a bűnösök, miközben bioetikai szempontokra hivatkozva egy egész szektort államosítanak, persze azt is csak 2022 végéig, hogy aztán újra privatizálhassák. Bioetikai szempontból az persze nem zavarta sem a miniszterelnök urat, sem az EMMI még regnáló miniszterét, hogy Magyarország a megelőzhető halálesetek számában sereghajtó, hogy  az elérhető onkológiai ellátás arra elegendő, hogy a fejlett országoktól való 30 éves lemaradásunkat  évről-évre növeljük. 

Sajnos a miniszterelnök a sajtótájékoztatóján nem ígért kormányátalakítást, így az EMMI minisztere, akinek a teljesítményével szinte mindenki elégedetlen, maradhat a pozíciójában. 

Összegezve tehát azon kívül, hogy festés lesz, más nem nagyon várható az elkövetkező években az egészségügy terén, ezért annak, aki most fontolgatja lakása felújítását, az ne nagyon késlekedjen, mert a festőknek biztosan évtizedekig lesz munkájuk. Meg a sírásóknak is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.