Pitiáner okból szívatta meg a menedzsment a mentődolgozókat év végén

A szokásos 37 240 forint helyett sokaknak jóval kevesebbet utalt az év végén a Mentőszolgálat. Volt, aki csak 4500 forintot, vagy még kevesebbet kapott- értesült a Népszava, erről egyébként a 444 is beszámolt

A háttérben a Népszava szerint az áll, hogy az országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) működő egyik szakszervezet megtámadta azt a kollektív szerződést, amely rendelkezett ezen 37 240 forint kifizetéséről. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) ezt nem öncélúan tette és nem is azzal a céllal, hogy ezt az összeget elvegye a dolgozóitól, hanem azért, mert az OMSZ folyamatosan ignorálta a szakszervezet létét, így a szóban forgó kollektív szerződést előkészítő tárgyalásra sem hívta meg. A jelzett összeget így munkabérként számfejtették, ami értelemszerűen jelentősen megterhelt közterhekkel, azaz nettó értéke nem túl fényes. Pedig a 37 240 forint nem valamiféle jutalom, vagy pulykapénz, hanem a dolgozók munkaruhájának a mosatási költségeit, a bankszámla költségeket és a cipőhasználatot is fedezné. 

Eddig a Népszava hír. 

Ami pedig mögötte van az az, hogy az Országos Mentőszolgálatnál két jelentősebb szakszervezet van, az egyik a már említett MOMSz a másik pedig a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ). Ez utóbbit az a Toma Lajos vezeti a kilencvenes évek óta, akinek tevékenysége Cser Ágnesével vethető össze. Toma szintén részese volt annak a bértárgyalásnak, amelynek következtében az egészségügyi szakdolgozók egy részének a bére alacsonyabbá vált, mint a kormány által rögzített bértáblában szereplő összeg. Nem véletlen, hogy a Toma féle szakszervezetet hívja mindig tárgyalni az éppen aktuális OMSZ vezetés, hiszen nagy ellenállásra ez esetben nem kell számolni. Ezzel szemben a MOMSZ egy újabb és progresszívabb irányt képvisel.

A mostani helyzet pedig kapóra jött Toma számára és az OMSZ vezetésének is, hiszen a helyzetet rá lehetett tolni a konkurens szakszervezetre, mondván, hogy miattuk nem folyósították a 37 240 forintot, miattuk kapták meg a mentődolgozók a járandóságukat munkabérként. Hiszen a MOMSZ megtámadta a kollektív szerződést. 

Igen ám, de a Kúria döntése már az év elején ismert volt, hiszen Tomáék a honlapjukon közzé is tették. Ezek szerint pontosan lehetett már akkor is tudni a következményeket és majd egy év állt rendelkezésükre, hogy a helyzetet megoldják. De nem így történt, vélhetőleg azért nem, mert a mentődolgozók megszívatásával megpróbálták a MOMSZ-ra tolni jelentősen csökkentett kifizetést. 

Amit a menedzsment akár teljes összegben is kifizethetett volna, hiszen ennek szerintük nem nagyon van akadálya, amit az is jelez, hogy most kapkodva bejelentették, hogy a jövő év elején majd kárpótolják a dolgozókat az elmaradt járandóság miatt.  

A valóság pedig az, hogy a közzétett beszámolók alapján az OMSZ tavaly is mintegy 8 milliárdos adósságot halmozott fel, dacára annak, hogy a 2010-es évek 24 milliárdos költségvetése  2018-ban 54 milliárdossá duzzadt. Így nem csoda, ha a Toma féle szakszervezet a maga alacsony bérköveteléseivel és opportunista megélhetésével fontos stratégiai eszköz a dolgozók valós érdekát képviselőkkel szemben. 

E cél érdekében is sikeresen tud az OMSZ vezetése összefogni a megélhetési érdekképviselőkkel.