Így néz ki az igazi kétharmad

Majdnem. 

120/202 arányban zavarta el a Magyar Orvosi Kamara Küldöttközgyűlése Éger István elnököt és választotta megy Kincses Gyulát a Kamara új elnökévé. Bár valójában ez az arány nem egészen kétharmados szavazattöbbséget jelent, ekkora arányú győzelemre szinte senki sem számított. 

Már a szavazást megelőző napon sejteni lehetett, hogy Éger István 16 éves regnálása veszélybe kerülhet, hiszen a közgyűlés leszavazta - igaz csak egy szavazattal - az elnöki beszámoló elfogadását, ami tulajdonképpen az elnök bukását is jelenti, azonban a lemondásra semmi sem kötelezi.

Innen fordult a kamarai választás a szombati nagy arányú vereségbe, ami az Orvosi Kamara Éger-korszakának végét is jelenti egyben. Ugyanis nemcsak az elnököt nem választotta újra a Küldöttközgyűlés, hanem a teljes kamarai vezetést lecserélte. Egytől egyig átvette a Kamara irányítását az az Újratervezés nevű csoport, amely tagjainak megjelenését az égeri Kamara minden áron megpróbálta megakadályozni, nem szerepelhettek a hivatalos kamarai felületeken, a facebook-oldalon, a honlapon, valamint a kamarai újságban, az Orvosok Lapjában sem.

Mégis a fiatalos, lendületes és progresszív kampányuknak köszönhetően szinte minden pozícióba e csoport tudott befutó jelöltet állítani. Ehhez természetesen nem kevés mértékben járult hozzá az a tény is, hogy az Újratervezés széles körben meg tudta szólítani a Kamara tagjait, a többség számára elfogadható, haladó szellemű programot képviselt. És bár erősen próbálták központilag korlátozni, sőt tiltani is kampányukat, végigjárták a megyei kamarai szervezeteket, ahol személyesen is ismertették az elképzeléseiket. Mindeközben Éger a hatalmát arra a közönyre építette, amely a régebbi kamarai választásokat is erősen jellemezte, előfordult olyan választás is, ahol Égert és a  Kamara vezetőit mindössze a tagság pár százaléka választotta meg. Programok helyett az Újratervezés és jelöltjeinek pocskondiázásával próbált kampányolni és utolsó pillanatig várt a csodafegyverre, a Kormány bérajánlatára. Ezzel szemben az Újratervezés mozgósított, valós programot hirdetett és ennek végül brutális ereje is lett.

Ráadásul a Küldöttközgyűlésen egyedül Éger István volt az a régi jelöltek közül, aki egy épkézláb mondatot össze tudott rakni kampánybeszédében, hogy a választókat meggyőzze. Ez azonban már nem volt elég, hiszen a szavak üresen csengettek az elmúlt 16 év árnyékában, Éger utolsó nekifutásként megpróbálta még megmagyarázni a bizonyítványát és a tagságra tolni a 16 éves vezetésének az eredménytelenségét, csakhogy ez visszafelé sült el. A küldötteknek ugyanis elegük lett abból, hogy tagként a Kamarától semmit nem kaptak, befizetéseiket az országos intézmények felélik, a köztestület gazdálkodása messze nem transzparens és az etikai ügyek kezelésével, maszatolásával tovább romlott az orvosok társadalmi megbecsültsége. 

Elég volt, ezt fejezte ki a tagság, ami Kincses megválasztásakor hangos üdvrivalgásba tört ki. Éger megbukott és vele együtt bukott az egész országos vezetőség is, alelnökök, főtitkár, titkárok és a felügyelő-, illetve etikai bizottságok is.A bukást egyébkén Éger István  méltósággal fogadta, még a közgyűlés ideje alatt felvette a kapcsolatot az új elnökkel és elindította a hosszú átadás-átvétel folyamatát. Sajnos ez azonban nem volt elmondható Gyenes Gézáról, aki az elmúlt 16 év alatt mindig valamilyen vezető pozíciót töltött be a Kamara élén. Volt ő alelnök, főtitkár és most legutóbb felügyelőbizottsági elnök is. Ide úgy került, hogy az előző felügyelőbizottságot Égerék menesztették, amikor az felfedte a Kamara gazdálkodásának a visszásságait, köztük Gyenesét is. 

Gyenes Géza újra felügyelőbizottsági jelöltként indult a jelenlegi választásokon, kampánybeszédében azonban nekirohant a Küldöttközgyűlésnek, miután már leváltották Éger Istvánt, véleménye szerint a küldöttek nem a munkát és az elért eredményeket támogatták, ezért végül visszalépett a jelöltségétől. Nem vállalta fel a megmérettetést sem. Kirohanását a levezető elnök, Gógl Árpád ex-miniszter sem hagyta szó nélkül, emlékeztette Gyenest, hogy a képviseleti demokrácia alapelve az, hogy a tisztességes szavazás eredményeit elfogadjuk, akkor is, ha ez számunkra nem kedvező. 

Az új gárdával nemcsak új vezetése, hanem teljesen új iránya is lehet a Magyar Orvosi Kamarának, amelynek immár az lesz a legfőbb célja, hogy a betegek minél többet tudjanak profitálni a köztestület munkájából. Igen a betegek. Hiszen az új vezetés célja többek között az orvos-etika megújítása, a hálapénz kivezetése és az orvosok társadalmi megbecsültségének javítása.

Emlékeztetném kedves olvasóimat a nemrég elhunyt Vekerdy Tamás egy gondolatára: “ha az anya jól van, akkor a gyerek is jól van.” Azaz, ha az anya minden tekintetben jól érzi magát, anyagi, erkölcsi biztonságban van, akkor nem lesz gond a gyerekkel sem. Ehhez hasonlóan a paternalista élt és relációt félretéve, a hasonlat átfordítható, ha az orvos jól van, akkor a betegei is jól lesznek, akkor van ideje, energiája és lehetősége is a betegekkel való maximális törődésre. 

Reméljük, hogy a megválasztott új vezetés e cél érdekében fog eredményeket elérni, mindannyiunk érdekében. A munka most kezdődik! 

Én pedig belépek az MSZ-EDDSZ-be, Cser Ágnesnek szüksége lesz rám!