Kásler Miklós beszámolt, vitézül megy minden

Ma nagy nap volt a Parlamentben, hiszen mind a Kulturális bizottság, mind a Kórózs Lajos vezette Népjóléti bizottság előtt éves beszámolóra volt hivatalos Kásler Miklós, EMMI miniszter. 

Én utóbbira voltam hivatalos. 

A meghirdetett időpont után fél órával kezdődött a miniszteri expozé, amit azután limitált 3-3 perces kérdések követhettek a bizottsági tagoktól. Sajnálatos módon a miniszter az elé helyezett mikrofontól távol helyezkedett el és így beszéde inkább tűnt távoli motyogásnak, mint érthető beszámolónak.

Az első fél órában Családvédelmi programot a remek családtámogatási rendszert ismertette, majd rátért az egészségügy helyzetének ismertetésére. Természetesen itt is minden a legnagyobb rendben van, annak dacára, hogy ma jelent meg egy sajtóhír arról, hogy a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház éppen jelezte, hogy ágyaik harmadát nem tudják használni "a továbbra is fennálló szakemberhiány" miatt. 

Erről a 444.hu is beszámolt.

Ez pedig azt jelenti, hogy most (télen) közel 350 ezer beteg ellátása kerül veszélybe a mindössze 12 ágyas intenzív osztály 8 ágyassá alakulása után. Amely kritikus állapotot jelent ez a sürgősségi ellátást érintően és a tervezett betegellátást érintve is. Műtétek és beavatkozások fognak elmaradni, köztük olyanok is, amelyek életveszélyes betegek túlélését jelenthetnék. Mégis az EMMI miniszter szerint minden a legnagyobb rendben van és különösen kiemelte azt is, hogy “arra adjanak véleményt, amire úgy látják nem jó”.

A továbbiakban néhány olyan aranyköpés jellemezte a miniszteri beszámolót, amely mellett nehéz sikítás nélkül elhaladni.Ismertette azon elképzelését, hogy úgy kell felépíteni az egészségügyi fekvőbeteg struktúrát, hogy egy-egy országos intézmény köré épülnek az egyetemek, mint regionális centrumok, azok köré pedig a nagy megyei, vagy centrum kórházak. 

Ez a struktúra ismert lehet az ötvenes évekből, azonban a mai egészségügyi rendszerekben ez rendkívül ósdi, túlhaladott gondolat. Mi sem bizonyítja ezt annál jobban, hogy a magyar onkológiai halálozás 30 évvel van lemaradva az OECD országok statisztikájától. Ott a kilencvenes években sem volt olyan magas a rákhalálozás, mint hazánkban.

Nem így látja ezt az EMMI miniszter, hiszen a mai beszámolójában így fogalmazott: Magyarország az egyetlen európai ország, ahol a teljes onkológiai spektrum kialakult, és ezt a világon mindenhol irigylik.

Amennyiben azonban továbbgondoljuk ezt az országos intézet a csúcsintézmény gondolatrohamot, akkor gyorsan szembesülhetünk azzal, hogy az egyik országos intézetben a beteget nyitott mellkassal kellett áttolni a szomszédos közkórházban CT-re, míg a másik országos intézetben az egy szem tragikus halált halt érsebész után állt le a teljes érsebészeti ellátás.

És bár igaz, hogy az országos intézetekben komoly szakmai munka folyik, de ez elmondható az ezzel párhuzamosan dolgozó egyetemekről is, ezért inkább a két rendszer egyesítésén, mint további szétválasztásán kellene dolgozni.

Érdekes megközelítése volt a miniszternek az egészségügyben tomboló humánerőforrás-hiány magyarázatának. Szerinte például nincs érsebész-hiány, csak a betegek mennek későn orvoshoz és akkor már nem lehet megmenteni a végtagot. Amit ugye egy egyszerű kereslet-kínálat görbe is azonnal megcáfol, mert bár az igaz, hogy a betegek a prevenció teljes hiánya, az alapellátás hiánya és a rendkívül hosszú várólisták miatt is későn kerülnek szakorvosi kezekbe, de mégis csak feltűnő a keresletet nem követő kínálat. Ahogy az is rendkívül furcsa, hogy egy szolgáltatásnál annak működésképtelensége esetén a vevő a hibás, ami itt speciel a beteg.Az meg már külön a kásleri bohózat csúcspontja volt, amikor elmagyarázta, hogy a kórházi fertőzésekért a látogatók a felelősek, hiszen ők hurcolják be a kórokozókat. Holott a kórházi fertőzések kialakulása nem így történik, ezek a kórokozók ott tenyésztődnek és laknak bizony a kórházakban és amennyiben a beteget másik intézménybe szállítják ez bizony vándorol a beteggel, minek következtében az új célintézményben is járványt alakíthat ki. 

Ezt a magyar rendszert irigylő nyugat európai egészségügyi intézményekben úgy akadályozzák meg, hogy az áthelyezett beteget addig, amíg meg nem vizsgálták, a leoltásokat ki nem tenyészették, teljesen elkülönítve tartják. 

Ja, és persze van ezekben a sárga irigységtől duzzadó európai kórházakban még valami, megtanultak az ott dolgozók kezet mosni és fertőtleníteni. Ami itt ugye pusztán úri huncutság.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.