Még 2019-ben is a Kádár-korszak közegészségügyi vívmányával dicsekszik az államtitkár

Nemrégen ért véget az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) éves, immár 51. nagyszabású találkozója, amelyet a floridai Sarasotában tartottak. Erre az orvosi kongresszussal egybekötött eseményre meghívták az amerikai magyar nagykövet mellett Horváth Ildikót, az EMMI államtitkárát is. 

A rendezvényről maga az államtitkár számolt be az MTI-nek adott nyilatkozatában: “Komoly érdeklődést tapasztaltam a magyarországi egészségügy iránt, és sok amerikai magyar kollégával érdemleges szakmai eszmecserét is folytattunk.”

Valamint azt is ismertette, hogy a magyarországi védőoltásrendszer eredményeként Magyarországon a gyermekek 99 százaléka megkapja a szükséges 12 védőoltást, így az úgynevezett átoltottság világviszonylatban is kiváló. A hír hallatán írtam egy, az USA-ban dolgozó igen jónevű magyar orvos kollégámnak, hogy ő részt vett-e valaha is a Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) által szervezett konferencián.

A válaszra nem kellett sokat várnom: 

„...azt hiszem tavaly előtt mentem erre a konferenciára, először és utoljára. Bár néhány nagyon jó barátom (és barátnőm) tagja, a társaság nagy része idősebb férfi orvos, elég durva nézetekkel ami a nőket illeti…. a vezetőség tagjai ilyeneket mondanak: »egy kissé leegyszerűsítettem az előadásomat, hogy a hölgyeknek ne kelljen elhagyni a termet…«, aztán amikor az amerikai nagykövet (mármint a magyar nagykövet – K. Zs.) odaült az asztalunkhoz és elkezdett arról szövegelni hogy milyen jó az egészségügy helyzete Magyarországon... na, hát ekkor határoztam el, hogy én többet oda nem megyek.” 

Néhány további megjegyzés mellett elküldte nekem a tudományos programot is, ami valóban elég eklektikus képet mutat. Volt szó mindenféléről, észlelhető struktúra vagy fókusz nélkül: például a hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid-hiányos egerek hallószerveinek vizsgálatáról, vagy éppen NIPAH vírus MRI képéről az afrikai zöld majmokban, a vállficam instabilitásról nem beszélve.  Így az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) által szervezett éves esemény sokkal inkább tűnik valamiféle kulturális-társadalmi rendezvénynek (amely rendezvénytípus igen fontos lehet a diaszpóra életében, egyébként), mint komoly tudományos szimpóziumnak. 

Tehát ez rendben is volna, ha az EMMI államtitkára nem próbálná kiragasztani a dicsőségfalára. Az az egészségügyi államtitkár, aki korábban komoly tudományos elismertséget szerzett, tehát bizonyára komoly tapasztalattal is rendelkezik mindenféle konferenciákról, ami segíti őt megkülönböztetni a motorostalálkozó színvonalú rendezvényeket a valós tudományos értékkel bíróktól.

Érthető az igyekezet az államtitkárság részéről, hogy valami pozitív, nemzetközi relációjú hírt kreáljon a hazai egészségüggyel kapcsolatban, mert itthon inkább pofonokba szaladnak bele az utóbbi időben: Éger István kamara-elnök nemrég az általa szervezett Rendkívüli Orvosi Nagygyűlésen fütyültette ki az államtitkárt.De az így is nehezen érhető, hogy ugyan miért példálózik a hazai egészségügy második számú kormányzati képviselője egy olyan közegészségügyi eredménnyel, ami jól tudhatóan a Kádár-rendszer vívmánya. Igen, Magyarországon remek a védőoltásrendszer, az átoltottság eléri a 99 százalékot, mivel ez talán az egyetlen terület, amelyben az előző rendszer egészségügye komoly eredményt tudott elérni, persze kihasználva a törvény erejét, és a kommunista állam szigorát. Kötelező volt beoltatni, mindenkit. 

Ezt a jelenlegi egészségügy eredményének betudni legalább akkora butaság, mint az EMMI miniszterét kitüntetni a minisztersége előtti főonkológusi tevékenységéért. Amikor Kásler professzor az Országos Onkológiai Intézet vezetője volt, az ország első számú onkológusa, akkoriban azt tudtuk felmutatni, hogy a magyarországi daganatos halálozási statisztikák még 2015-ben is rosszabbak voltak, mint a fejlett országok 1990-es adatai. Ami egyszerűen azt mutatja, hogy mind a kezelésekben, mind a megelőzésben 25-30 éves elmaradásunk van. 

Mindemellett a az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) által rendezett találkozóknak igenis van értelme, és fontos szerepet is betölthetnek. Hiszen az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) programjának köszönhetően sok orvostanhallgató utazhat ki az USA-ba megismerni az ottani betegellátást és egészségügyi rendszert, ahogy ezeken a konferenciákon is lehetőséget kapnak előadások tartására. Ráadásul ingyen, pedig az Államokban elég húzós regisztrációs díjakat szednek az ilyen konferenciákon..