Cser Ágnes beperelte a Magyar Orvosi Kamarát

Vicces helyzet, amikor válóok lesz az emberből. Pedig úgy látom, régi szerelem megy tönkre miattam: Cser Ágnes  a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke közötti évtizedes szövetség törhet meg. 

Cser Ágnes beperelte miattam a kamarát. Először etikai eljárást követelt velem szemben, azért, mert szerinte a sajtóban és nyilvános szerepléseim alatt használt egészségügyi szakértői megnevezés engedélyhez kötött. 

Bár a Magyar Orvosi Kamara tenyere meglehetősen viszketett, mégsem tudtak etikai eljárást indítani. A jogszabály összesen 36 darab egészségügyi szakterületet sorol fel ugyanis – mint például lézersugárzás elleni védelem, vagy a farmakológiai-toxikológia, esetleg méregtartalmú (mérgező) növények okozta egészségkárosodások megelőzése és diagnosztizálása – amelyben a szakértői ténykedés engedélyhez kötött, de nincs közöttük „általános egészségügyi terület”. Tehát „egészségügyi szakértőt” nem ismer a jogszabály. A köznyelv viszont nagyon is ismer: olyan személyt hívnak így (például), aki érti az egészségügyi ellátórendszer működését, ebben részt vesz, vagy részt vett. Ugyanígy létezik a „jogi szakértő” fogalma is, ami megint csak nem valamilyen szabályban meghatározott tevékenység, hanem mindenféle joghoz értő emberre használható, ügyvédre, bíróra, ügyészre, jogtudósra, tanárra akár.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke és Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, miután aláírták az ágazat dolgozóinak kollektív szerződését, 2016. február 12-én.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Ez az, amit a jogi végzettséggel rendelkező dr. Cser Ágnes megélhetési vezető nem értett meg, szemben a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságával, amely kénytelen volt a büntetésemtől ez esetben eltekinteni. Éppen ezért Cser Ágnes most felrúgva a régi barátságot, beperelte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy bírósági úton próbálja meg kikényszeríteni az etikai eljárást, fontosabbnak tartva a bosszút az évtizedes jóviszonynál is. 

(Cser egyébként becsületsértés miatt magánvádas  büntetőfeljelentést tett ellenem. Ebben azt sérelmezi, hogy az egészségügy egyik legkártékonyabb szerepőjének és megélhetési vezetőnek neveztem. Amit ezúton is tartok.)