Sarlatánok végórái

A minap véletlenül az egyik közösségi oldalon belefutottam ‘Dr., Dr vagy Dr. illetve Dr. vitál Weixl-Várhegyi, vagy Weixl Várhegyi László természetgyógyászba. Nem véletlen a sokfajta variáció, hiszen a természetgyógyász sem következetesen használja a neve előtt szereplő titulust, előtagot. A nyilvánosan fellelhető adatok szerint ortomolekuláris medicinából rendelkezik szakvizsgával, tagja a Természetgyógyászati Tudományos Egyesületnek, 84-szeres magyar bajnoki címe van atlétikai futó-, ugró- és dobó számokban 1963-tól napjainkig és a Tudományos Rendőrség megalapítója. 

Más források szerint: “Természetgyógyász doktor, mérnök-radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó -terapeuta, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének, valamint a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja”

valamint: 

“Magamról: 65 éves vagyok (2012-ben), mérnöki alapképzettséggel, de van rendvédelmi, pedagógusi, közlekedéspszichológusi, egészségügyi felsőfokú és természetgyógyász doktori végzettségem is.”

Az igazság az, hogy Dr. Weixl Várhegyi László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ orvosi adatbázisában nem szerepel, csak a szakdolgozói adatbázisban, ott regisztrált, mint bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód tanácsadó és terapeuta, azaz egy dolog biztos, hogy nem orvos-doktor. Kérdésemre a doktori címét nem tudta, vagy nem akarta megmagyarázni, azonban azt ő maga is elismerte, hogy nem orvos. Ennek ellenére betegei, valamint gyakran helyette megszólaló konzulense következetesen doktornak szólítják, amivel tulajdonképpen semmi probléma nem is lenne, ha valóban volna a doktori címre jogosító végzettsége (amit a fentiek alapján nem tudott/akart bemutatni), illetve nem terjesztene rendkívül ostoba, veszélyes és tudománytalan nézeteket természetgyógyász doktorként.

Szerinte ugyanis az egyetemek címeres hazugságokat sulykolnak a hallgatók fejébe. A csapvíz és az ásványvíz betegítő “trágyalé”, valamint a tiszta nátrium-klorid (konyhasó) nem okoz szív és érrendszeri problémákat. Ellenben a szív- és érrendszeri betegségeket a csap- és ásványvizek okozzák. 

Markáns véleménye, hogy minél inkább tiltanak valamit, az annál egészségesebb és nincs olyan betegség, amire ne létezne megoldás. 

Azonban a gyógyszercégek mérget adnak el, az orvosok pedig -tudtuk nélkül- képzett népirtók. Nyilatkozatai alapján a kemoterápia annyira káros, hogy az orvosok 80 százaléka magán sem alkalmazza, illetve a desztillált víz gyógyítja a rákot és akit lebeszélt a kemoterápiáról, az meggyógyult a tumoros megbetegedéséből.

Talán legijesztőbb megnyilvánulása akkor érhető tetten, amikor kisgyerekek ellátásával kapcsolatban is nyilatkozik és ad hajmeresztően ostoba és veszélyes tanácsokat, mint alább  a képen látható.

Persze akadnak azért rendkívül vicces szakértői tanácsok is: 

A fenti elrettentő nézetek és tanácsok miatt megpróbáltam utánajárni ‘Dr.vital képesítéseinek, ezért először a Természetgyógyászok Szövetségének írtam, ahol kiderült, hogy nevezett úr nem tagja a Szövetségnek, és tudomásuk szerint “Doktorátusa”  a vércsoport szerinti táplálkozásból van. Sőt, levelük szerint már több ügyészségi bejelentést is tettek a megtévesztő doktori titulusokat használó gyógyítókkal kapcsolatban. 

Azaz a fenti eset nem egyedi, hanem sajnos az ellenőrzés és szankciók hiánya miatt egyre gyakoribb, hogy akár masszőrből, vagy pedikűrösből parabolikus doktor lesz.  Talán legismertebb képviselőjük az a Vargha “doktor”, aki Bajor Imrét utolsó hónapjaiban ciánnal kezelte. 

Egy 2014-es Népszava cikk szerint addig már 127 parabolikus doktori címet ítélt oda a parabolikus doktori fogalmat megalkotó és annak védjegy-tulajdonosa, Husvéth György által elnökölt Meghallgató-tanács. Azaz mára már akár több száz aposztrófos parabolikus “doktor” is rendelhet, megtévesztve betegeiket. 

Az aposztrófos doktori címet a Hu-Man Medica Tradicionális Gyógyászok Közhasznú Egyesülete adományozza azoknak, akiket erre érdemesnek tart és hajlandóak ezért pár százezer forintot leszurkolni, amit a Ködpiszkáló blog fedett fel évekkel ezelőtt.  Az egész egy szabadalom alapján és valószínűleg téves értelmezés kapcsán immár tíz éve zajlik büntetlenül, sőt most már a tíz éves jubileum kapcsán akciós Alternatív Professzor-doktori cím is vásárolható, potom 249 990 forintért. 

Az üggyel kapcsolatban a Természetgyógyászok Szövetsége mellett civil szervezetek is megpróbálták felvenni a harcot, ők éppen a Magyar Orvosi Kamarához fordultak három évvel ezelőtt. 

Levelükben A Facebook-on létrehozott „Közösség az emlődaganat megelőzéséért, gyógyulásunkért, életminőségünkért” elnevezésű csoport, így fogalmaz 2016-ban: “Tekintettel arra, hogy ez a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat, a rákos betegeket célozza meg, akik az átlagosnál sokkal érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt, szükségesnek tartjuk azoknak a joghézagoknak a feltárását és megszüntetését, amelyek lehetővé teszik e szélhámosok büntetlen tevékenységét az interneten. “

És kérik a Magyar Orvosi Kamarát, hogy “lehetőségeihez mérten segítse elő e joghézagok feltárását és az ezt a jogellenes kereskedelmi kommunikációt büntető jogszabályok megalkotását.”Nem maradt el a Magyar Orvosi Kamara válasza sem, amelyet Dr. Losonczy János alelnök jegyzett. A válasz szerint:

“A MOK is érzékeli a levélben felvetett jelenlegi állapotokat. Ugyanakkor a MOK jogszabályban meghatározott feladat- és hatásköre csak az orvosok által elkövetett etikai vétségek vizsgálatára terjed ki.  A levélben felvetett probléma azonban ennél lényegesen nagyobb az érintett személyi (szervezeti) kört érintően. Továbbá a felvetett probléma súlypontja is mind az abban esetlegesen érintett személyek illetőleg cégek, mind pedig az esetek számát érintően máshol, a kamara kompetenciáján kívül helyezkedik el.”-így, gyakorlatilag vesszők nélkül megfogalmazva. 

Majd még néhány sorban biztosítják a bejelentőket, hogy amennyiben jogalkotási folyamat elindul és abban a Kamarát felkérik, akkor majd szívesen részt is vesznek.Pedig a tényállás azért nem annyira bonyolult, hogy ne lehetne gyorsan rendet tenni, ha volna rá politikai akarat. Ugyanis a Felsőoktatási törvény elég egyértelműen fogalmaz: “Az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az állatorvos, a jogász és az államtudományi szakon oklevelet szerzett személyek a doktori cím használatára jogosultak…A PhD-fokozattal rendelkező személyek nevük mellett feltüntethetik a „PhD” vagy a „Dr.” rövidítést, a DLA-fokozattal rendelkezők pedig a „DLA” vagy a „Dr.” rövidítést.” 

Ámde mind a politikai akarat, mind annak megvalósítása valahogy tíz éve nem élvez elsőbbséget, dacára annak, hogy a Természetgyógyászok Szövetsége több rendőrségi, ügyészségi bejelentést is tett, annak megoldása valahogyan a mai napig nem született meg. Sőt a fenti levelezés alapján magát a Magyar Orvosi Kamarát sem nagyon zavarta az ál-doktorok ténykedése, amely immár tíz éves múltra tekint vissza. 

Csakhogy idén a jelenleg még Éger István vezette Orvosi Kamarán belül választások zajlottak, zajlanak. És miután az Éger féle vezetés az elmúlt 16 év alatt szinte semmit nem tudott felmutatni az orvostársadalom érdekében és a Kamarán belüli ellenzék is jelentősen megerősödött, valamit muszáj volt produkálni. Ráadásul egy vesztes választás után olyan helyzet is kialakulhat a Kamara gazdálkodási szabálytalanságai miatt, ami büntető eljárásokat is maga után vonhat. 

Ezért júniusban az EMMI miniszteréhez fordult, és ennek eredményeként már a Parlament előtt van az új törvényi előkészítés, amely szerint, ha valaki az aposztróf doktori cím birtokában ténylegesen „egészségügyi szolgáltatás” nyújt, akkor a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényben (a továbbiakban: Btk.) szereplő kuruzslás tényállása lesz alkalmazható. Ez akár három év szabadságvesztést is jelenthet a ‘Dr-ok számára. Ráadásul a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének elnökének tájékoztatása szerint ezekkel az ál-doktorokkal kapcsolatos ügyeket kiemelt prioritásként fogják kezelni. 

Így én most nem lennék nyugodt sem az aposztróf doktori címet áruló, sem az azokat használó sarlatánok helyében, hiszen mindamellett, hogy ők az ablakon kidobtak több százezer forintot, most akár a börtönnel is szembenézhetnek, három év erejéig is.


u.i.: Természetesen a természetgyógyászokkal továbbra is harmonikus kapcsolat alakítható ki a betegek érdekében, a cikk egyáltalán nem az alternatív gyómódok ellen, sokkal inkább azok mellett azért, hogy a kuruzslókat a tisztességes természetgyógyászok is ki tudják rakni soraikból.