Óriási balhé van a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban

A botrány azzal kezdődött a csődközelben lévő intézménynél, hogy kiderült: a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek. 

A plusz bérkorrekció az egészségügyben nem szokatlan, már évtizedek óta ezzel próbálták meg kompenzálni a kevés altatóorvos hálapénzmentes munkáját. Ugyanis az aneszteziológusok a manuális szakmákkal szemben nem vagy csak ritkán kaptak hálapénzt, és ha nincs altatóorvos, akkor nincs hálapénzes műtét sem, így a mutyi eddig mindenkinek érdeke lehetett.

Mára azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a baleseti sebészek is sokkal inkább a tisztességes bérből kívánnak megélni, mint hálapénzből. Ráadásul információim szerint ebben az intézetben sokan nem is fogadnak el hálapénzt, így ez a hallgatólagos megoldás itt a jelek szerint nem működik.

Éppen ezért 84 orvos aláírásával egy levelet küldtek a főigazgatónak, amelyben kérték a bérfeszültség rendezését, azaz a baleseti sebészi bér altatóorvosi szintre emelését, valamint a kórházban uralkodó áldatlan állapotok felszámolását is.Az igazgatóság azonban ebbe nem ment bele, hivatkozva a komoly adósságállományra - amely már márciusban elérte a csaknem 2,5 milliárd forintot, ezzel a kórházi adósságlista elejére repítve az intézményt -, sőt takarékoskodásra és a műtétek számának növelésére hívta fel a figyelmet. 

A baleseti sebészek erre a válaszra válaszul felmondták az önként vállalt túlmunkát. Így pedig sokkal nehezebb lesz az ügyeleteket tervezni és kiadni is. Egy orvos heti 48 óra munkavégzésre kötelezhető, ezenfelül még 12 órát vállalhat önként. Ez utóbbit mondták most fel az aláíró orvosok.

Az önként vállalt túlmunka felmondása mellett ígéretet tettek arra is, hogy az eddig hallgatólagosan elnézett szabálytalanságokban a továbbiakban nem fognak részt venni. 

Azaz - a hozzám eljuttatott beszámoló alapján - a továbbiakban nem engedik, hogy szakvizsgával nem rendelkező kollégák önállóan, szakorvosi felügyelet nélkül operáljanak. 

Továbbá szakítanak azzal a hagyománnyal például, hogy az ÁNTSZ szabályokkal szemben úgy látnak el  betegeket a járóbeteg-ambulancián, hogy oda nincs nővér beosztva. Mostantól mindenben követni fogják az ÁNTSZ által előírt minimum feltételeket. 

Az aláíró orvosok a bérharc legegyszerűbb és leghatékonyabb formáját választották, azzal harcolnak, hogy a jövőben kínosan ügyelni fognak a szabályok pontos betartására, az önként vállalt túlmunka felmondása mellett.Ez utóbbi felmondását a kórház egy hónapos határidőhöz kötötte, hiszen erről korábban a kórház és a munkavállaló között írásos szerződés kellett, hogy szülessen. Azaz a munkavállalónak írásban kellett arról nyilatkoznia, hogy vállalja az önkéntes túlmunkát. Azonban az intézmény vezetése ezt a szerződést nem találja, vagyis elképzelhető, hogy nem is jött létre megállapodás a dolgozók és a kórház között az önkéntes túlmunkáról. Ennek fényében az önkéntes túlmunka felmondás már tegnaptól hatályba lépett, azaz nem kapott a vezetés még egy hónap türelmi időt a dolgozóktól.

A szebb napokat is látott Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központot a nyolcvanas években hozta létre Baleseti Intézet néven a kor ikonikus baleseti sebésze, Manninger Jenő.

Az intézet akkor és még sokáig rendkívül modern és világszínvonalú volt mind eszközparkban, mind tudásállományban.Itt volt először kórházi intercom rendszer kiépítve hazánkban, de például olyan automatikus betegátfektető rendszerrel is rendelkezett a műtőkben, amit itthon sehol sem láttam még, annak idején modern gépek és kórházi szobák jellemezték, míg mára szép lassan lepusztult, elrohadt. 

Mára a tudás megmaradt az intézetet pedig az alábbi képek jellemzik. 

Saját bérük mellett ezért is küzdenek az intézet orvosai. 

Érintésvédelmi megoldás egy műtőből


Felújított beteg wc.
Műtő beöltözőjének a tükre