Méregdrága tanfolyamon strómanként használja az EMMI a Katolikus Szeretetszolgálatot

Meglehetősen nagyvonalú támogatást jelentett be a Katolikus Szeretetszolgálat, több, mint húszmillió forint értékben pályázhatnak orvosok és egészségügyi szakdolgozók egy furcsa tréningen való részvételért. 

A résztvevőknek a 700 ezer forintos részvételi díj 5 százalékát, azaz 35 ezer forintot kell mindössze befizetniük, a többit a Katolikus Szeretetszolgálat fizeti sikeres pályázat alapján. A FEMM Medical Management képzést a FEMM Foundation szervezésében tartják meg a három napos tanfolyamot, és “olyan oktatókat képeznek ki, akik a menstruációs rendellenességgel, meddőséggel küzdő, illetve a saját nőiségüket, egészségüket értelmezni, követni vágyó nőket tudják megtanítani testük működésére.-írja a termekenyvagy.hu honlapja. Amely honlap egyébként annak a Napro technológiának (meddőség kezelés természetesen keresztényeknek) a népszerűsítője is, amely hazai nőgyógyászok szerint meglehetősen kevés tudományos bizonyítékkal bír, ám a Katolikus Egyház lelkesen támogatja a maga természetes volta miatt, hiszen az mégsem az ördögtől való, mint a lombik program. 

Az persze más kérdés, hogy mennyire hatékony, és tudományosan mennyire alátámasztott, mert nekem nagyon úgy tűnik Családok Éve, azaz szaporodás esetén ez inkább egy kiterjesztett hőmérőzésnek, védekezés estén meg a térd közé szorított Kalmopyrin hatékonyságával felel meg. Szóval nehéz lesz így megszerezni az álom hétülésest. 

De elvonatkoztatva a képzés minőségétől és értelmétől, további furcsa dolgok kerülnek felszínre, ha a pályázatot és a hozzákapcsolódó  dokumentumokat is szemügyre vesszük.Először is a pályázóknak ki kell tölteniük az adatlapot, amelyben a szokásos adatok mellett, motivációs levelet is kell írniuk “a pályázó kitér arra, hogy a megszerzett tudást hogyan kívánja továbbadni, illetve kamatoztatni” (ugye azt a tudást, amiről a jelentkezésről még fogalma sincsen), és be kell másolnia még a lakcímkártyáját is. 

Majd pedig kötelezően ki kell tölteni a jelentkezőnek egy szándéknyilatkozatot, amely szerint vállalják, hogy:

“a Katolikus Szeretetszolgálat támogatására pályázó vállalom, hogy legalább 2019. december 31-ig

a) művi terhesség-megszakítást nem végzek/ abban nem közreműködök, 

b) fogamzásgátló tablettát, eszközt fogamzásgátlási céllal nem állítok be, ill. alkalmazok,

c) inseminatioban nem veszek részt,

d) mesterséges megtermékenyítés semmilyen formáját nem végzem/ abban nem közreműködök,

e) tevékenységemet a FEMM módszer szellemiségében végzem,

f) FEMM módszer alkalmazását páciensei körében népszerűsítem.”

Hupsz! Nem alkalmaz fogamzásgátló tablettát és eszközt sem, és nyilvánvalóan nem csak a páciensein, hanem magán sem az aláíró. Amely eszközökbe természetesen a gumióvszer használata is beleértendő. Tehát az aláíró nem védekezhet sem a terhesség, sem a nemi  úton terjedő betegségek ellen, és pácienseinek fogamzásgátló tablettát sem írhat fel, még ügyeletben sem, legyen szó akár sürgősségi fogamzásgátlásról, akár erőszak kapcsán felmerülő igényről.

De a Családok Évének jegyében az aláíró nem vehet részt inszeminációban (sperma befecskendezés), vagy lombik programban sem. Azaz nem segíthet a hozzá forduló pároknak a gyermekáldás tudományosan megalapozott módjával, hanem a tudományosan sokkal kevésbé alátámasztott FEMM módszert kell alkalmaznia. Mindezt úgy, hogy a jelentkezőnek jó eséllyel az aláíráskor fogalma sincsen a FEMM módszer lényegéről, ami lehetne akár termékenységi sámántánc is.

Azonban nem ez az egyedüli furcsa momentum a meglehetősen túlárazott pályázat körül, hiszen az adatvédelmi szabályzatból kiderül, hogy nem is a Katolikus Szeretetszolgálat, hanem a mögötte álló EMMI az, aki a támogatást adja, azaz a mi pénzünkből képzünk majd olyan orvos-, egészségügyi oktatókat, akik aztán majd nekünk nem írják fel a fogamzásgátló tablettát.“30 fő magyar résztvevőnek a képzés részvételét a Katolikus Szeretetszolgálat (továbbiakban: KSZ) közvetítésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) anyagi támogatásából finanszírozzuk,”

És ha még ez sem lenne elég a FEMM Medical Management képzést szabadon választható tanfolyamként a Semmelweis Egyetem akkreditálta. 

Csakhogy az akkreditációs portálon a tanfolyam díja 499 500 forint, míg ugye a Katolikus Szeretetszolgálat, azaz az EMMI szerint ez 700 ezer forint, ahogy a tájékoztatóban és a pályázatban is szerepel. És miután a támogatott jelentkezők száma 30 fő lehet, ez azt is jelenti, hogy fejenként több, mint 200 ezer forint , azaz összesen több, mint hat millió forint valahova lesz, mert pénz nem tűnik el, csak…

Oftex portál

Hogy mi lesz a sorsa ennek a több, mint 6 millió forintnak, ami a különbség a pályázat költsége és a hivatalos Oftex portálon megjelent képzési díj között, nem tudni. Egy biztos, ez nem szállást és étkezést fedez, hiszen a Katolikus Szeretetszolgálat/EMMI pályázatban az szerepel, hogy ezeket mindenkinek magának kell biztosítania, ehhez anyagi segítséget nem tudnak nyújtani.

Az viszont szinte biztos, hogy nem nagyon kapkodnak a visszautasíthatatlan ajánlatért, hiszen a pályázat lejárt március 15-én, de most meghosszabbították egy héttel. 

Persze ez utóbbi érthető, hiszen a tréning tudományos értéke nem indokolhatja egy ilyen szándéknyilatkozat aláírását, amely nemcsak az orvosi eskünk megtartását és a szabad orvosi döntéseket, hanem a saját egészségünket is veszélyezteti. 

Ha valaki mégis kedvet kapna és szívesen részt venne személyesen is 200 ezer forint elvarázslásában, valamint kíváncsi a (ál)tudományos világ határszéleire, miközben szándéknyilatkozatával a saját nemi életét is korlátozná, annak itt a link és a visszautasíthatatlan ajánlat, amit persze mi adófizetők finanszírozunk végül. 

A mottó mindenesetre az is lehet, hogy ha aki nem akar gyereket, az szüljön, aki akar gyereket, az bízzon a szerencsében, de ne a tudományban, hiszen mindannyian Isten kezében vagyunk.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.