Pallosjogot akar magának az Orvosi Kamara

Ciklonként járta be a sajtót – inkább a jobboldalit – hogy egy orvos magánemberként milyen trágár véleményt formált meg a közösségi oldalán jobboldali szereplőkről. Így például Orbán Ráhel „elléséről” vagy a „rühes geci” érsekről.

Az orvos véleménye valóban alpári és vállalhatatlan, de magánvélemény, amelyhez – ha tetszik, ha nem – joga van.

Képünk illusztráció. (Egyébként: hohér, bárddal a szentpétervári Péter-Pál Erőd múzeumában.)Fotó: Andrew Butko/Wikipedia

Nem így gondolja ezt a Magyar Orvosi Kamara: etikai vizsgálatot indított rögtön azután, hogy a Magyar Időkben megjelent egy véleménycikk az esetről. Az ötvenes évek legszebb hagyományait felelevenítő  cikk gyakorlatilag utasítást ad a Magyar Orvosi Kamarának, sőt még meg is fenyegeti az orvost. „Úgyhogy az illetékesek haladéktalanul tegyék a dolgukat, mielőtt más teszi.”

Mit tesz Isten, a más ügyekben gyakran oly körülményes és lassú kamara villámgyorsan összetákolt egy etikai eljárást a doktor ellen, és már majdnem meg is tartotta a tárgyalást a Szent Inkvizíció, amikor kiderült, hogy az érintett orvos nincs jelen a tárgyaláson, mert a nagy sietségben elfelejtették időben kiértesíteni. Így az eljárást el kellett halasztani. De a kamara nem arról híres, hogy fontos ügyekben tétlenkedjen, hiszen előbb megjelentetett a honlapján egy Bayer Zsolt-i lendületű írást, amelyet három kevésbé ismert orvos jegyzett, és amelyben például ilyen mondatok szerepelnek:

„Mindenesetre azt kijelenthetjük, hogy az illető, magát orvosnak mutató lény maga lett a substantia nigra (sötét állomány sic!), úgy teljes egészében. Álláspontunk szerint, egy hosszabb-rövidebb időre történő felfüggesztése az orvosi közösségből feltétlenül szükséges terápiás jelleggel példastatuálás és preventio gyanánt.”

Persze mindezt különösebb vizsgálódás nélkül.

Aztán kiadott egy nyilatkozatot, amelyben  már az ítéletet is belefoglalják: „A közeli napokban kamaránk tagja a közösségi média útján nemcsak az orvosi magatartás írott és íratlan szabályait, de az általános társadalmi normákat is súlyosan sértő, a közbizalmat aláásó módon szólalt meg, viselkedett. Köztestületünk a magyar orvoskar nevében elítél minden ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulást, elkövetőit pedig egyszer s mindenkorra soraiból kivetni valónak tartja.”

A kamara azt fejtegeti ebben a nyilatkozatban, hogy teljesen indokoltnak tartaná, hogy pallosjogot kapjon,és kizárhassa azt az orvost, aki nem „orvoshoz méltóan” viselkedik. Hogy ez mit jelent pontosan, nem tudom. Elfér-e az utcán vizelés vagy a böfögés, esetleg a beteg megalázása vagy a hálapénz elfogadása, időnként ez utóbbi kizsarolása?

Mert valahogy a Magyar Orvosi Kamara nem nagyon igyekezett még az etikai eljárást sem megindítani például a veszprémi nőgyógyász ügyében, aki csak kizsarolt tarifáért volt hajlandó megoperálni a rákos betegeket. Sőt ebben az esetben Éger István, a Kamara elnöke összevissza hazudozott is. De ugyanígy nem kapkodott abban az esetben sem, amikor a SOTE nőgyógyásza próbált meg pénzt kizsarolni a sürgős császármetszésért. És akkor sem jeleskedett az etikai vizsgálat elindításával, amikor az RTL Klub adása buktatta le azt a nőgyógyászt, aki szexet kért az ellátásért cserébe. Igaz, ez utóbbi esetben jó okuk is volt hallgatni: az érintett nőgyógyász a Magyar Orvosi Kamara esztergomi választókerületi elnöke volt 2009 és 2013 júliusa között.

Mégis úgy néz ki, hogy a Magyar Orvosi Kamarát jobban zavarja az a tény, ha valaki a magánoldalán, a magánéletében alpári módon nyilvánul meg, mint hogy valakit a bíróság is jogerősen elítélt, vagy azt, aki rákos betegektől tagadja meg a túlélés lehetőségét.

Hogy világos legyen: nem tartom vállalhatónak az ügyben szereplő  orvos alpári megnyilvánulásait, nem tudok ezzel azonosulni, de ezek magánvélemények, hiszen nem orvosi minőségében nyilatkozott, hanem magánemberként, és nem a betegéről, hanem közszereplőkről. Amihez alkotmányos joga is van egyébként. Következésképpen ehhez az ügyhöz az Orvosi Kamarának semmi köze nincsen, az összes feljelentést azonnal el kellene utasítania, hiszen semmilyen jogköre sincs egy ilyen ügyben vizsgálódni.

Az Orvosi Kamarának a szakma tisztaságát kellene szabályoznia, nem a tagjai magánéletét.

Ugyan hova vezet az, ha egy szakmai szervezet elkezdi kizárogatni a tagjai közül a más politikai véleményen lévőket...

De a legnyomasztóbb az egészben az, hogy maga az Orvosi Kamara vezetése nem értette, fogta fel azt, hogy a Magyar Időkben megjelent provokáció nem másról szól, mint az általános orvosellenes hangulat fűtéséről. Hiszen amennyiben a kormány nem tud, nem akar semmit tenni az egészségügyért, úgy a legegyszerűbb a kialakult helyzetért bűnbakot találni. Amely szerep betöltésére most az orvosokat jelölte ki a propagandagépezet. A trágársága miatt megtámadott orvossal valószínűleg nem csak az volt a baj, hogy csúnyákat mond az ország vezetőiről, hanem például az ajkai aneszteziológusok felmondási hullámát is ő indíthatta el...

Persze az is lehet, hogy Éger István és társai hatalmát, pozícióját így óhajtja továbbra is bebetonozni, és elkerülni a közelgő elszámoltatást. Hiszen már jogerős bírósági ítéletek is kötelezik, hogy a Kamara gazdálkodási adatait kiadják, amit próbálnak húzni-halasztani.

De amennyiben az általános orvosbűnbakképzés elindul, sorsukat a végén ők sem kerülhetik majd el, mert a hatalom a saját oldalunkon is megtalálja az ellenségeket.

Így most sokkal inkább tartom azt valószínűnek, hogy Éger István és bandája börtönben végzi a zavaros gazdasági ügyek miatt, mint hogy az Alaptörvényben is rögzített szólás- és véleményszabadság ellenére a trágár orvosnak komolyabb baja esne.

(A szerző szabadúszó orvos, egészzségügyi szakértő, rendszerfejlesztő.)